Patiënt markeert zelf plek operatie

Patiënten die zich laten opereren aan een been moeten in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem of Heemstede zelf aangeven om welk been het gaat. Het ziekenhuis wil hiermee voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Eind januari werd bij een patiënt in een ziekenhuis in Vlissingen het verkeerde been afgezet.

De patiënt in Haarlem of Heemstede markeert het te opereren of te amputeren been met een stift. De chirurg annuleert de operatie als het aangegeven ledemaat niet overeenkomt met zijn of haar gegevens, want de chirurg blijft eindverantwoordelijk. Het Spaarne Ziekenhuis begon een jaar geleden met een proef met het markeren.

,,Het markeren is bedoelt als een dubbelcheck'', legt woordvoerster A. Beerenhout van het Spaarne Ziekenhuis uit. Volgens haar neemt het aantal schadeclaims na medische fouten in Nederland toe, maar is dat geen aanleiding geweest voor de maatregel. Dat was wel het geval in de Verenigde Staten. De patiënt is daar bovendien, in tegenstelling tot in Nederland, zelf verantwoordelijk voor de markering. ,,Daarvan is bij ons echt geen sprake. De chirurg blijft altijd verantwoordelijk'', aldus Beerenhout.

P. Vierhout, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde: ,,Ik juich alle maatregelen toe die fouten helpen voorkomen. Het markeren is een goede aanvulling op de checklist die chirurgen aflopen voor een operatie, maar de maatregel staat niet op zichzelf. Mensen die zelf niet in staat zijn om te beoordelen of het kruisje op de goede plek staat, hebben meer baat bij de checklist.'' Vierhout benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de operatie nooit op één punt mag liggen. ,,Er vinden ongeveer 450.000 operaties per jaar plaats, zelf doe ik er soms tien per dag en daarom moet met alles rekening worden gehouden.''

Als andere chirurgische vakgroepen daar belangstelling voor hebben, kan volgens Beerenhout het markeren ook voor andere lichaamsdelen en organen waar er twee van zijn worden ingevoerd.