Overstap naar de andere kant van de bestuurstafel

Een schitterende mogelijkheid om aan de andere kant van de bestuurstafel te komen. Zo typeert Hans Wijers (51) zijn verrassende overstap: van adviseur bij de Boston Consulting Group (BCG) naar topman van het chemie- en farmacieconcern AkzoNobel. ,,Als je minister bent geweest, houd je toch een behoefte om je met de uitvoering bezig te houden'', zegt Wijers in een toelichting. Het verzoek kwam ook voor hem als een verrassing. Daarna ging het snel. ,,Nog maar een paar weken geleden ben ik benaderd''.

Sinds zijn vertrek bij het ministerie van Economische Zaken in 1998 is voortdurend gespeculeerd over toekomstige functies van Wijers. Alleen de kans op een toppositie bij het Spaanse Telefonica heeft hij ooit bevestigd. ,,Daarvan heb ik toen afgezien wegens privé-redenen.'' Wijers wil niet zeggen of hij ooit benaderd is door Philips.

Privé-redenen vormen ditmaal geen beletsel. Het lijsttrekkerschap van zijn partij D66 liet hij ooit lopen omdat hij niet 24 uur met zijn werk bezig wilde zijn. ,,Ik heb mijn hele leven lang hard gewerkt, maar wil wel de baas blijven over mijn eigen agenda. In Den Haag is dat niet mogelijk door de druk uit de Tweede Kamer, de media en door de grote aandacht voor de korte termijn. In de corporate-wereld is dat veel minder.''

De stap is verrassend omdat Wijers in het verleden voornamelijk is geassocieerd met technologie. ,,Dat beeld kan ik me voorstellen, maar ik heb me als minister, en later ook als adviseur, beziggehouden met kapitaalsintensieve sectoren als staal en chemie. Ik heb altijd mijn best gedaan om juist de research-intensieve activiteiten zoals de farma-divisie bij AkzoNobel in Nederland te krijgen.'' Die divisie is voor strategie-adviseur Wijers wellicht extra interessant, want met name de financiële wereld roept al jaren om een afsplitsing van de lucratieve divisie Organon. ,,U zult er begrip voor hebben dat ik daar niet op in ga. Ik ben nog niet eens in dienst bij Akzo.''

Na voormalige VNO-voorzitter Van Lede krijgt het Arnhemse bedrijf voor de tweede maal een buitenstaander met Haagse wortels aan de top. ,,Ik hou het erop dat dit toeval is. Natuurlijk zijn Haagse contacten niet onbelangrijk, maar dit concern is actief in tachtig landen. Dat er nu weer iemand van buiten komt is volgens mij toeval''.