Oud-CD'er Janmaat wil rechtsherstel

Hans Janmaat, voormalig leider van de extreemrechtse partij Centrum Democraten, heeft bij de Hoge Raad een verzoek ingediend om een veroordeling wegens aanzetten tot vreemdelingenhaat uit 1997 ongedaan te maken.

Janmaat ziet daartoe aanleiding na uitspraken van de lijsttrekker van het CDA Jan Peter Balkenende over de multiculturele samenleving, zo zei hij gisteren in het tv-programma Netwerk. Janmaat werd door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld voor het aanzetten tot discrimatie wegens een aantal uitspraken tegen de multiculturele samenleving in 1996. ,,Wij schaffen zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben de multiculturele samenleving af'', zei hij op een demonstratie in Zwolle.

Balkenende noemde de multiculturele samenleving een maand geleden op een CDA-bijeenkomst ,,niet iets om naar de streven.'' In de zin daarvoor zei hij dat ,,conflicten op de loer liggen'' als het zo is dat ,,het geïndividualiseerde vrijheidsdenken wordt gecombineerd met Nederland als optelsom van naast elkaar bestaande culturen''.

Janmaat liet zijn uitspraken indertijd vergezeld gaan van onder meer de leuzen `Eigen volk eerst', `Nederland voor de Nederlanders' en `Vol is vol'.

Janmaat werd meer dan eens veroordeeld, onder meer door de Hoge Raad in 1996 wegens het aanzetten tot racisme. De Hoge Raad beslist binnen enkele weken of het verzoek van Janmaat in behandeling wordt genomen.

Janmaat was ten tijde van zijn veroordeling lid van de Tweede Kamer. Sinds 1998 is de extreemrechtse beweging versplinterd en speelt geen rol van betekenis meer.