`Olie wordt weer wapen'

De Arabische olie-producerende landen zouden olie weer als wapen kunnen gaan gebruiken en de export naar de westerse landen beperken als er een aanval komt op Irak. Dit zegt energiedeskundige P. Odell, voormalig hoogleraar aan de Roterdamse Erasmus Universiteit.

De Brit ziet veel overeenkomsten met de situatie van vlak voor 1973. In dat jaar brak de oliecrisis uit nadat het westen Israël bleef steunen toen het werd aangevallen door Egypte en Syrië. Volgens Odell stevenen de westerse landen af op een nieuwe confrontatie met landen als Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld. De steun voor de Israëlische acties tegen de Palestijnen zet veel kwaad bloed in de Arabische wereld en een aanval op Irak kan de doorslag geven. ,,Bij een aanval op Irak wordt de oliekraan iets dichtgedraaid'', verwacht Odell.

vraaggesprekpagina 12

    • Heleen de Graaf