Noorwegen: geen uitbreiding olieproductie

Noorwegen heeft geen plannen om de olieproductie weer te verhogen en verwacht dat Rusland zich voorlopig eveneens zal houden aan de productiebeperkingen die eind 2001 werden afgesproken. Dit zei de Noorse olieminister E. Steensnaes vandaag tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en niet-leden als Rusland en Noorwegen kwamen een productiebeperking overeen in een poging de olieprijs boven de 20 dollar per vat te houden. De prijs was sterk gedaald door de afnemende vraag.

Rusland ging slechts schoorvoetend akkoord nadat het wekenlang ruzie had gemaakt met OPEC over de beperking. Eerder deze week eindigde een overleg tussen regering en Russische oliebedrijven zonder dat er iets werd gezegd over de productie in het tweede kwartaal.

De speculatie over het einde van de beperkingen laaide daardoor weer op. Steensnaes zei te verwachten dat Rusland ziet dat het beperken van de productie een noodzaak blijft.