Muziek op weg

Met een koptelefoon op het hoofd en de ogen half geloken leek Keith Nichols op een klant die in een muziekwinkel een cd afluistert. In werkelijkheid volgde de Britse interim-boekhouder in het bestuur van TPG gisteren de Nederlandstalige persconferentie met behulp van een tolk. Toch paste het beeld van Nichols als muziekliefhebber wel bij de presentatie van de jaarcijfers. Want de nieuwe bestuursvoorzitter Peter Bakker kwam binnen op de luide klanken van It's a beautiful day van de Ierse popgroep U2. Bakker (40) is een liefhebber van U2, maar meer nog bewondert hij de maatschappelijke betrokkenheid van zanger Bono.

TPG gaat de komende jaren bewijzen ook meer te willen dan winst alleen. Maar wat? Minder vervuilen is lastig voor een bedrijf dat zoveel mogelijk pakjes en brieven wil vervoeren met vliegtuigen en auto's. In Nederland wordt de maatschappelijke betrokkenheid van TPG vooral uitgelegd als het openhouden van postkantoren. TPG en Postbank willen het aantal van bijna 1.700 postkantoren ruwweg halveren, tot verdriet van politici die vrezen voor verloedering van het platteland. Zoals afgelopen week Ad Melkert, die onlangs als PvdA-lijsttrekker werd op de klanken van Ain't no mountain high enough van Terrell & Gaye. De voorman van de partij-van-de-grote-stad wil nu het bedrijf verplichten postkantoren open te houden. Daarnaar gevraagd antwoordde Bakker dat vooral partner Postbank vestigingen wil sluiten. Er volgden geen luide klanken van het Lowland Trio in Mijn naam is haas.

    • Karel Berkhout