Moord op Pearl waarschuwing voor `Kashmir'

De verdachten voor de dood van de journalist Pearl zijn recentelijk betrokken geweest bij aanslagen in India. De moord zou een waarschuwing zijn voor inmenging in de kwestie-Kashmir.

De belangrijkste verdachte die tot dusver is opgepakt in de ontvoeringszaak van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, is een 28-jarige in Groot-Brittannië geboren moslim die studeerde aan de London School of Economics. Zijn naam is Sheikh Omar Saeed.

Sheikh Omar wordt aangeduid als een van de topleiders van de Pakistaanse terroristische organisatie Jaish-e-Mohammad (`het Leger van Mohammed'). De organisatie is een van de vijf religieuze terreurgroepen die vorige maand werden verboden door de Pakistaanse president en legerleider, generaal Musharraf.

Jaish-e-Mohammad verwierf in haar korte bestaan bekendheid door haar militante optreden in de islamitische bevrijdingsstrijd in het door India gecontroleerde deel van Kashmir, de deelstaat die door zowel Pakistan als India wordt opgeëist.

De groep zou nauwe banden hebben onderhouden met de Talibaan en het netwerk van Al-Qaeda in Afghanistan. In dat land had Jaish-e-Mohammad trainingskampen waar Pakistaanse en Arabische strijders werden opgeleid voor de jihad, de heilige oorlog, in Kashmir.

Sheikh Omar heeft tegen zijn ondervragers gezegd dat hij een paar dagen na 11 september nog een persoonlijk onderhoud had met Osama bin Laden in de buurt van Jalalabad in het oosten van Afghanistan.

Jaish-e-Mohammad werd begin 2000 opgericht door Masood Azhar, een vroegere leider van Harakat-ul Ansar, een andere jihad-organisatie in Kashmir. Masood Azhar was vlak daarvoor, in december 1999, vrijgelaten uit een Indiase gevangenis na de kaping van een Indiaas vliegtuig met 155 passagiers dat uiteindelijk landde in de Afghaanse stad Kandahar. Azhar kon vervolgens vrijelijk opereren in Pakistan, maar werd afgelopen december in `preventieve' hechtenis genomen na de Indiase beschuldiging van betrokkenheid van Jaish-e-Mohammad bij de aanslag op het parlement in New Delhi op 13 december vorig jaar.

Op eis van de kapers van het Indiase toestel kwam ook Sheikh Omar Saeed in december 1999 vrij uit Indiase gevangenisschap. Hij zat toen al vijf jaar vast op verdenking van betrokkenheid bij een ontvoeringszaak, maar tot een rechtszaak was het nooit gekomen.

Volgens de politie in Karachi heeft Sheikh Omar, die vorige week werd opgepakt, zelf bekend dat hij betrokken is geweest bij de ontvoering van Daniel Pearl op 23 januari. Een 21-jarige man die ervan wordt verdacht e-mails over de ontvoering te hebben verstuurd, verklaarde gisteren tegenover zijn ondervragers in Karachi dat Sheikh Omar hem een paar dagen tevoren had verteld over zijn plannen iemand te kidnappen die ,,anti-islam en een jood'' is. Meer dan het verzenden van enkele e-mails heeft deze verdachte niet gedaan, zo zei zijn advocaat gisteren.

In de Pakistaanse media doen allerlei verhalen de ronde over de motieven achter de ontvoering en de moord. Zo zouden de extremisten ageren tegen de ,,uitverkoop'' van de Pakistaanse belangen aan de Verenigde Staten, met name door de oorlog tegen de Talibaan en Al-Qaeda in Afghanistan.

Sheikh Omar zelf heeft volgens de Pakistaanse krant The News eerder deze week verklaard dat de ontvoering van Pearl bedoeld was als waarschuwing tegen de regering de jihad-organisaties in Kashmir met rust te laten. Volgens Sheikh Omar staan duizenden Pakistanen gereed om verzet te bieden tegen de huidige campagne van de Pakistaanse overheid tegen islamitische strijdgroepen in Kashmir. Sheikh Omar zou ook uitgebreid hebben gesproken over zijn betrokkenheid en die van zijn `jihad-collega's' bij recente aanslagen op het parlement in Srinagar (in Indiaas Kashmir), op het parlement in New Delhi en op het American Centre in Calcutta. Maar volgens The News hechten de politieautoriteiten niet veel waarde aan die ontboezemingen. Opgepakt voor de ontvoering van Daniel Pearl zou hij zichzelf een imago als held van de islamitische revolutie willen aanmeten.

Aan de vooravond van Eid-ul-Adha, het grote offerfeest dat morgen in Pakistan wordt gevierd, is het bericht van de dood van Daniel Pearl een bittere pil voor president Musharraf. Vorige maand kondigde de generaal het einde aan van het religieus extremisme dat decennialang werd gesteund door de autoriteiten. Een van de medeverdachten in de ontvoeringszaak van Daniel Pearl is een politiefunctionaris is die twee jaar verlof had genomen om deel te nemen aan de jihad in Afghanistan. Hij heeft zijn ondervragers gevraagd hem vrij te laten ten einde hem in staat te stellen een zelfmoordactie te ondernemen, ergens in India.

    • Wim Brummelman