Meisje verdrinkt tijdens spelletje

Een zeven-jarig meisje uit Zaandam is gistermiddag verdronken in zwembad De Slag in Zaandam, nadat ze tijdens het recreatief zwemmen buiten bewustzijn was geraakt. Het meisje is met een helikopter naar het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam overgebracht, maar hulp mocht niet meer baten.

Het meisje raakt volgens politie en directie van het zwembad gistermiddag omstreeks twee uur, tegen het einde van het recreatieve zwemmen, al spelenderwijs onder water, samen met een zeven-jarig jongetje. Het jongetje werd tegelijkertijd met klachten uit het water gehaald, maar was niet buiten bewustzijn. Wel werd hij overgebracht naar ziekenhuis De Heel in Zaandam. Zijn toestand is stabiel.

De toedracht van de verdrinking is nog onbekend. Het ongeval gebeurde op de scheidslijn tussen het diepe en ondiepe gedeelte van het bad. Er waren op dat moment ongeveer dertig bezoekers in het bad en drie zweminstructeurs. Ook de vader van het meisje was als zwemmer aanwezig.

Volgens directeur Ruud Toering van de Stichting Zwembaden Zaandstad, die vier zwembaden in de gemeente beheert, is er door het personeel van het zwembad geen fout gemaakt. Er waren ,,meer dan genoeg'' zweminstructeurs en de hulpverlening is adequaat verleend, aldus Toering. ,,Het is een afschuwelijk ongeluk, maar we kunnen zoiets nooit voor honderd procent uitsluiten.'' De politie stelt een onderzoek in. Een woordvoerder van de politie sluit een misdrijf echter uit. Zwembaddirecteur Toering en politiewoordvoerder konden vanmorgen niet zeggen of het meisje kon zwemmen.

De Tweede Kamer nam anderhalf jaar geleden een motie aan waarin werd gesteld dat gemeenten en scholen verplicht moeten worden leerlingen een zwemdiploma te laten halen. Aanleiding waren twee incidenten waarbij twee allochtone kinderen verdronken. Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wilde daar niet aan. Op dit moment mogen scholen en gemeenten zelf bepalen of ze schoolzwemmen aanbieden. De overgrote meerderheid van de gemeenten doet dit ook.