Meeste PSV'ers schieten tekort op hoog niveau

PSV moet volgende week donderdag in Leeds boven zichzelf uitstijgen om de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi te bereiken. Op Elland Road, de thuishaven van Leeds United, biedt het troosteloze 0-0 gelijkspel van gisteravond waarschijnlijk nauwelijks enige houvast. Daarvoor lijken de krachtsverschillen toch te veel in het voordeel van de Engelse ploeg.

Trainer Gerets van PSV probeerde de positieve kant van het teleurstellende uitgangspunt in te zien. ,,Als je toch met een gelijke stand naar zo'n uitwedstrijd moet, dan maar met 0-0'', refereerde hij aan de aloude regel dat in uitduels gemaakte doelpunten dubbel tellen, als het doelsaldo gelijk is. PSV zal het dus op Brits grondgebied moeten doen. Gerets heeft zijn hoop wat dat betreft gevestigd op de snelheid van Rommedahl en Kezman. Als Leeds meer risico's moet nemen is dat het wapen om een gunstig resultaat af te dwingen.

Het team van manager O'Leary liet zich er in Eindhoven in ieder geval niet door verrassen. De tactiek van PSV was grotendeels afgestemd op rechterspits Rommedahl. Toen de Engelsen dat na twintig minuten doorhadden, kreeg de Deen soms wel drie verdedigers om zich heen. ,,Anderen hadden daarvan moeten profiteren'', meende Gerets. Maar de internationale onvolwassenheid van PSV stond dat in de weg. In tactisch en fysiek opzicht was er een kwaliteitsverschil. Onmiddellijk werd duidelijk welke spelers van PSV tekort komen op dit niveau.

Vogel, De Jong (ingevallen voor de aan z'n hamstrings geblesseerd geraakte Arnold Bruggink), Gakhokidze, Vennegoor of Hesselink alsmede zijn stand-in Kezman kwamen er niet aan te pas. Kezman had vier dagen op bed gelegen met veertig graden koorts en een keelontsteking. Gakhokidze kon ook weinig worden verweten omdat hij zelden werd aangespeeld, erkende Van Bommel. In rechtsback Mills had Gakhokidze bovendien een sterkte tegenstander.

Leeds beheerste het middenveld dat bij dit elftal als een harmonica in en uit elkaar schoof. Ook Van Bommel beet zich erop stuk, hoewel hij als een van de weinige PSV'ers af en toe nog een aardige ingeving had. Bovendien zorgde hij als enige dat er wat vaart kwam in de meestal veel te trage opbouw. Gerets: ,,De discipline van de middenlinie van Leeds was geweldig. Om daar door heen te komen, moet je een topdag hebben.''

Gerets uitte zich in lyrische bewoordingen over de tegenstander. Leeds United is volgens hem de beste Engelse ploeg die hij met PSV in het internationale voetbal tot op heden tegenkwam. Toch staat het door schandalen achtervolgde team slechts zesde in de Premier League. ,,Onbegrijpelijk voor een elftal met zoveel kwaliteiten'', aldus Gerets. ,,Ik heb geen tegenstander zo goed geanalyseerd als deze ploeg. Tegen Middlesbrough zorgde Leeds dat de tegenstander bijna niet aan de bal kwam, maar in de laatste minuut gaf het de zege toch nog weg.''

In de eerste helft had de wedstrijd nog wat aantrekkelijke momenten. Beide ploegen ontsnapten toen aan een achterstand. Rommedahl kopte een schot van Van Bommel rakelings over. En PSV had een strafschop verdiend toen Dominic Matteo een hoge bal voor het doel met zijn arm opving en Vennegoor of Hesselink zo het scoren belette. Aan de andere kant deden zich ook enkele hachelijke situaties voor bij het doel van PSV. Ooijer en Vennegoor of Hesselink redden van de lijn. Met name de redding van de spits was spectaculair. Vennegoor of Hesselink schoot een inzet van Viduka met een uiterste krachtsinspanning vlak voor de doellijn weg. Het ging zo snel dat niemand kon controleren of de bal de doellijn passeerde.

De tweede helft hadden beide teams net zo goed schriftelijk kunnen afdoen. Leeds stelde zich tevreden met het doelpuntloze gelijkspel en het machteloze PSV, dat alleen nog van afstand durfde te schieten, was al blij dat het geen averij had opgelopen.

Voor Van Bommel en Hofland, gisteren 67 minuten actief na zijn lichte hersenschudding, krijgt de trip naar Leeds volgende week een bijzondere lading. Beide spelers worden al enige tijd in verband gebracht met Engelse clubs. Van Bommel gaat volgens de tabloids voor een astronomisch bedrag naar Arsenal. Zo vreemd zou dat niet zijn, aangezien hij Jansen als zaakwaarnemer heeft. Deze Hagenaar heeft goede contacten bij Arsenal, waar hij ook Bergkamp heen bracht. Hofland zou in de belangstelling staan van Manchester United, maar hautain een basisplaats hebben geëist. Aldus News of the World, die hij nu overweegt aan te klagen.

Hofland zegt nooit met Britse verslaggevers over dit onderwerp te hebben gesproken. Hetzelfde is nu Van Bommel overkomen. In The Sun verklaarde de Limburger gisteren dat hij Leeds United niet goed genoeg vindt als toekomstige werkgever. Hij zou het zelfs op een hooghartige toon hebben gezegd.

Van Bommel haalde gisteren zijn schouders op over de publicatie. ,,Het is ongelooflijk. Wat moet je eraan doen? Misschien kun je een rectificatie afdwingen. Maar als je dat hebt bereikt publiceren ze weer zes pagina's.''

De werkwijze van de tabloids zal Van Bommel er niet van weerhouden in Engeland te gaan voetballen. Hoewel Stam toch ook een voorbeeld is van een voetballer met heel slechte ervaringen op dit gebied. Zijn autobiografie werd in de Britse pers uitvergroot. ,,Een boek kun je ook beter na je loopbaan schrijven'', meent Van Bommel. Het duel op Elland Road beschouwt hij geenszins als een toelatingsexamen voor de Premier League. ,,Stel, ik heb in deze wedstrijden twee keer dramatisch gespeeld, kan ik dan niet meer naar Engeland?''

PSV

0

Leeds United

0

Ruststand 0-0. Schds: Braschi (Ita). Tsch: 33.000.

    • Erik Oudshoorn