Journalist Daniel Pearl vermoord

De Amerikaanse journalist Daniel Pearl, die eind januari werd ontvoerd in Pakistan, is vermoord. Volgens de Amerikaanse ambassade in Pakistan is een videoband van de moord naar een Pakistaanse journalist gestuurd.

President Bush, op bezoek in China, sprak van een ,,barbaarse, criminele'' daad. Op de niet openbaar gemaakte videoband is volgens het persbureau AFP te zien dat Pearl door zijn ontvoerders is onthoofd. Volgens de Washington Post hebben de ontvoerders zijn keel doorgesneden. De opname duurt drie minuten. Op de band zijn de handen van twee ontvoerders te zien. Onduidelijk is wanneer de opname is gemaakt.

Volgens Bush onderstreept de moord op de journalist nog eens de juistheid van het Amerikaanse besluit voluit te strijden tegen het internationale terrorisme. De familie van Pearl sprak in een verklaring van een ,,zinloze moord''.

De Pakistaanse president Musharraf zei dat hij niet zal rusten tot alle verantwoordelijken zijn opgepakt. De drijvende kracht achter de ontvoering, de islamitische sjeik Omar, is enkele weken geleden gearresteerd. Pearl bleef spoorloos. De ontvoerders hebben steeds gedreigd hem te doden. Ze eisten een betere behandeling van gedetineerde strijders van de Talibaan en Al-Qaeda. Alle Pakistaanse gevangenen zouden vrijgelaten moeten worden. Washington liet direct weten de eisen niet te zullen inwilligen.

Pearl had in Pakistan contact gezocht met extremisten. Hij werkte aan een verhaal over banden tussen de Brit Richard Reid, die met explosieven in zijn schoenen in een vliegtuig werd betrapt, en Al-Qaeda.

Volgens een Pakistaanse functionaris heeft een Pakistaanse journalist er 24 uur over gedaan om het Amerikaanse consulaat in Karachi ervan te overtuigen dat hij belangrijk nieuws had op een video die hij in zijn bezit had gekregen. Volgens de anonieme functionaris zei Pearl kort voor zijn dood dat hij jood is, evenals zijn vader.