Jonge clichémannetjes

,,Lydia Rood, welkom. Waarom is seks voor jou niet intiem?'' Zo luidt de openingsvraag van Lennart Booij in de tweede aflevering van het interviewprogramma Krachtstroom. Geen inleidende tekst, geen uitleg wat schrijfster Lydia Rood al dan niet met seks heeft, maar gewoon, patsboem, die ene vraag. Pas uit de doodgewone manier waarop Rood antwoord geeft, kun je opmaken dat zij zich in haar werk en elders in de media blijkbaar nogal openhartig over seks uitlaat.

Vervolgens neemt Booijs medepresentator – en collega-redacteur van het weekblad Vrij Nederland – Yoeri Albrecht het stokje over en begint het gesprek vorm te krijgen. De andere gast, Cees Nooteboom, is nu aan de beurt. Ook bij hem gaat het over intimiteit. Nooteboom: ,,Ik wil niet dat iemand iets van mij privé weet. Het gaat uiteindelijk om de boeken die je schrijft.'' Die zit, denk je dan als kijker die zich behoorlijk zit op te vreten van ergernis. Maar Booij neemt hier geen genoegen mee en beweert nu dat Nootebooms boeken nooit over vriendschap, intimiteit of relaties gaan. De schrijver riposteert beleefd: ,,Daar ben ik het niet mee eens. Daar zit een merkwaardige, beschuldigende toon in.'' Booij, even later: ,,Wilt u eigenlijk wel meedoen aan het leven?'' En Albrecht daarna tegen Rood: ,,Jij laat leven en werk door elkaar gaan.'' Vervolgens passeren aloude vragen-aan-schrijvers de revue als ,,Twijfelt u wel eens aan uw schrijverschap?'' (Rood: ,,Nee.'' Nooteboom: ,,Ja, natuurlijk.''), ,,Waarom schrijft u?'', ,,Had u liever kinderen nagelaten of boeken?'', ,,Waarom schrijft u keer op keer hetzelfde boek?'' en het programma is afgelopen. Patsboem.

Als kijker ben je geen steek wijzer geworden, noch over intimiteit, noch over beide gasten. Je hebt alleen twee jonge, brutale interviewers gezien, die als de clichémannetjes van Koot en Bie – en in een decor dat aan oude afleveringen van De Wrekers doet denken – vragen mogen stellen aan twee bekende Nederlanders. Dat ze dat ook nog staand en poserend als modepoppen voor de jongerenpagina's van de nieuwe Benettonfolder doen, vergroot je verbazing alleen maar. Het enige wat je over het hoe en waarom van dit nieuwe programma kunt bedenken, is dan ook dat de AVRO blijkbaar wanhopig op zoek is naar jonge kijkers die in de interviewers hun gelijke herkennen en zich massaal als nieuwe leden zullen aanmelden.

Krachtstroom, AVRO, Ned.1, 0.15-0.45u.

    • Michel Krielaars