`Iedereen taalles op Máxima-niveau'

VVD'er Geert Dales wil brochures, formulieren en stembiljetten niet langer vertalen. PvdA'er Rob Oudkerk noemt dat ,,niet constructief''.

Rob Oudkerk, Tweede-Kamerlid en lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam: ,,Als huisarts heb ik ervaring met mensen die het Nederlands niet machtig zijn. Dan ben ik blij dat er tolken zijn en dat er voorlichtingsmateriaal in andere talen bestaat. Wanneer die brochures er niet waren, zou dat bijdragen aan de vergroting van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Als dat is wat Dales nastreeft, noem ik dat op zijn minst asociaal.''

Geert Dales, lijsttrekker voor de VVD in Amsterdam, wijst op het stembiljet voor het GVB-referendum. Daaraan mogen alleen mensen meedoen die minimaal vijf jaar in Nederland woonachtig zijn. Hij noemt het onzin dat dan ook in het Turks en Arabisch te stellen. Je kan het mensen toch ook te makkelijk maken? Dales heeft in Hongarije gewoond en was daar gedwongen de taal te leren omdat er niets in het Nederlands of Engels was.

Oudkerk: ,,Ik vraag me af of Dales weet wat het intellectuele niveau van veel mensen is. Zo makkelijk is het niet om Nederlands te leren. Trouwens, kijk eens naar al die Nederlanders die in Saoedi-Arabië wonen om veel geld te verdienen. Spreken die de taal daar? Geen meertalige brochures meer willen is een politiek van grote stappen, gauw thuis. Het gegeven is gewoon dat niet iedereen op dit moment bij machte is Nederlandse teksten te begrijpen en ik vind dat iedereen gelijke kansen moet krijgen op informatie.''

In Israël worden nieuwkomers verplicht om de taal daar te leren, waarom kan dat hier niet?,,Ja, ik vind ook dat de Nederlandse overheid de plicht heeft Nederlandse taallessen aan te bieden. Nu wachten 460.000 mensen op een taalcursus. Ik zou Dales de hand willen reiken voor een groot taaloffensief. Het zou mooi zijn wanneer die meertalige brochures niet meer nodig zijn. Maar voordat dat zover is, moet je keuzes maken. Als je goed luistert naar de VVD, dan hebben ze het steeds over water. Wat de VVD doet in Amsterdam, is kiezen voor achttien jachthavens en dertien fonteinen.''

De PvdA kiest voor onderwijs dat mensen op het Máxima-niveau wat betreft het Nederlands moet brengen. Hoeveel geld kost dat wel niet?,,Natuurlijk kost dat veel geld, maar waarom zou een prinses voorrang krijgen? Ja, wij kiezen voor geld voor taalles. Minder water en meer taal! Dales moet eens met zijn benen onder zijn bureau uitkomen en de wijken ingaan. Kijk, hier in de Kinkerbuurt, daar bestaat onder mensen een informatieachterstand die ik onacceptabel vind. Trouwens, wist je dat de VVD een verkiezings-cd heeft uitgebracht in het Sranangtongo?''

De woordvoerder van Dales kent de cd. ,,Mensen zingen in het, hoe noem je die taal? En Dales en Dijkstal spreken daar tussendoor allerlei verkiezingsteksten uit. Je moet dat zien als een gimmick.''