Goud voor Duitsland, uitsluiting Rusland

De Duitse langlaufsters hebben gisteren olympisch goud veroverd op de estafette. Manuele Henkel, Viola Bauer, Claudia Künzel en Evi Sachenbacher bleven op de 4x5 kilometer de Noorse vrouwen (zilver) en de Zwitserse vrouwen (brons) voor.

Het estafette-onderdeel werd overschaduwd door de uitsluiting van de Russische deelneemster Larissa Lasoetina, vlak voor de wedstrijd. Een Russische official zei dat ze een te hoge hemoglobinewaarde in het bloed had: 16,5 waar maximaal 16 is toegestaan. Een teveel aan rode bloedlichaampjes kan duiden op het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO.

De 36-jarige Lasoetina kreeg een startverbod van twee weken opgelegd. Dewinnares van de zilveren medaille op de gecombineerde achtervolging. In het verleden was zij vijf keer olympisch kampioen.

De Russische ploeg had geen tijd een vervangster aan te wijzen. Het Russisch nationaal comité heeft daarom protest aangetekend tegen de gang van zaken. De Russen vinden dat ze te laat op de hoogte zijn gesteld. Ook Oekraïne meldde zich af. Het IOC testte voor aanvang van de wedstrijd van elk kwartet één deelneemster.

In de spannende finale van het langlaufen had de laatste Duitse Evi Sachenbacher slechts 1,3 seconden voorsprong op haar Noorse concurrente. Het was op de dag precies 22 jaar geleden dat Duitsland olympisch goud had veroverd bij het langlaufen.