Gevelplaat van toren gewaaid

Voor de tweede keer in twee maanden is vanmorgen een gevelplaat van graniet van de 114,5 meter hoge, nieuwe Achmea-toren in Leeuwarden gewaaid.

De 100 kilogram zware plaat viel bij windkracht acht zeventig meter naar beneden en kwam op het dak van een aangrenzend gebouw terecht. Niemand raakte gewond. De omgeving van de toren en de drukke Prins Hendrikstraat in de binnenstad van Leeuwarden zijn tijdelijk afgezet.

Eind december viel er tijdens een zware storm een hoekplaat van de noordwesthoek van de `kleine' toren die naast de grote staat, 66 meter naar beneden. De drie centimeter dikke plaat kwam tien meter van de toren terecht, op de Willemskade. Hij miste op een haar na twee geparkeerde auto's. Ook toen deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Achmea heeft in overleg met het gemeentebestuur van Leeuwarden besloten hekken rond de toren te plaatsen. Woordvoerder R. Visser van Achmea noemt het ,,heel vervelend'' dat er opnieuw een gevelplaat door de harde wind is losgeraakt. ,,Gelukkig is er niemand gewond geraakt. We willen geen enkel risico nemen. De veiligheid beneden moet gewaarborgd zijn.''

Achmea gaf TNO in december opdracht te onderzoeken hoe de plaat van Portugees graniet kon losraken en naar beneden kon vallen. ,,Ze stonden op het punt om alle platen stuk voor stuk te inspecteren, nu er een tweede naar beneden is gekomen'', vertelt Visser.

Het onderzoek, dat binnenkort begint en op 20 maart moet zijn afgerond, moet uitwijzen of sprake is van een montage- of constructiefout of een scheur in het natuursteen. Vermoed wordt dat er in december een metalen pin ontbrak waarmee de platen horen vast te zitten.

Architect Jan van der Leij van Bonnema architectenbureau zei vandaag voor Omrop Fryslân ,,verslagen'' te zijn. ,,Het vertrouwen in het product staat onder druk. Het geeft een smet op zo'n prachtig gebouw.'' De Achmeatoren is de hoogste van Noord-Nederland en wordt op 10 april officieel geopend. Hij werd ontworpen door wijlen architect Abe Bonnema uit Hurdegaryp.

Visser is niet bang dat het imago van verzekeraar Achmea een deuk krijgt, nu er weer een gevelplaat naar beneden is gewaaid. ,,Ik vraag me af of het die uitstraling voor ons heeft. Ik denk dat het wel wat meevalt.''