Getuige tot Miloševic: Jij hebt 't gedaan!

Een Albanese boer uit Kosovo, getuige voor het Joegoslavië-tribunaal in het proces tegen Slobodan Miloševic, heeft de Joegoslavische ex-president gisteren beschuldigd van moord op drie bejaarde Kosovo-Albanese vrouwen in maart 1999.

,,Jij hebt ze levend in brand gestoken. Het is ongelofelijk wat je allemaal gedaan hebt'', aldus de getuige.

Tot nu toe hebben twee Kosovo-Albanese slachtoffers in de rechtszaal verklaringen afgelegd, de getuigenis van een derde is gistermiddag begonnen en wordt maandag voortgezet. De Albanezen weigeren Miloševic aan te kijken als hij hun vragen stelt. De getuige die gisteren uitviel tegen Miloševic, Fehim Elshani, had de rechters eerder verteld hoe hij met zijn vrouw naar Albanië was gevlucht nadat Servische troepen zijn dorp hadden aangevallen. Bij de grens met Albanië hadden Servische politiemannen zijn documenten afgenomen. Miloševic wilde van hem weten waarom van sommige Albanezen uit Kosovo de papieren werden afgepakt en van anderen niet, zoals de eerste getuige had gezegd. ,,Dat weet jij beter dan ik'', zei Elshani.

Tijdens het kruisverhoor van het eerste slachtoffer had Miloševic zijn vragen zorgvuldig geformuleerd en hij had zich niet aanvallend gedragen. In het verhoor van Elshani was dat anders. Miloševic had informatie ingewonnen over de getuige. Die had in de rechtszaal gezegd dat hij ambtenaar was geweest en dat hij door de Servische autoriteiten was ontslagen. Miloševic zei dat hij daarover had gelogen. Elshani ontkende dat en de rechter stond Miloševic niet toe dat hij erover doorvroeg.

De Serviër Branislav Tapuskovic, een van de drie `amici curiae' die het hof bijstaan omdat de verdachte geen advocaat heeft, wilde van Elshani weten of het klopte dat Elshani's zoon lid was van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Dat klopte, zei Elshani, maar hij had zelf nooit iets met het UÇK te maken gehad. Het was voor het eerst dat een van de amici een getuige vragen stelde, maar het bleef onduidelijk wat Tapuskovic met die vraag beoogde.

Miloševic zelf vraagt getuigen ook steeds naar hun banden met het UÇK omdat hij wil aantonen dat zijn troepen in Kosovo geheel legitiem werden ingezet tegen `terroristen'.