Gemeenten zonder rampenplan

Een zevende van alle Nederlandse gemeenten heeft nog geen actueel rampenplan vastgesteld, ondanks aandringen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit blijkt uit de `zwarte lijst' van gemeenten die staatssecretaris G. de Vries (Binnenlandse Zaken) gisteren heeft vrijgegeven. Van de 496 gemeenten moeten er 68 hun rampenplan nog voor de zomer vernieuwen.

Na de brand in Volendam heeft het kabinet alle gemeenten opgedragen om geactualiseerde rampen- en brandveiligheidsplannen op te stellen.

Met name in Noord-Holland en Zeeland heeft een groot gemeenten nog niet aan de criteria van Binnenlandse Zaken voldaan. In totaal beschikken 39 van de 65 gemeenten in die provincie niet over een geactualiseerd rampenplan. De Vries vindt dat provincies desnoods zelf op kosten van de gemeenten een geactualiseerd rampenplan moeten opstellen.

Commissaris van de koningin Van Gelder van de provincie Zeeland betreurt het dat zoveel gemeenten uit zijn provincie op die zwarte lijst voorkomen. ,,We zijn sinds vorig jaar juni bezig met de voorbereidingen van het opstellen van die rampenplannen. Daar kwam de brief van de staatssecretaris overheen met die deadline van 1 februari. Wij hadden een tijdslimiet die op 1 april afloopt en dat halen we. Als we hadden geweten wat voor publieke commotie de publicatie van de staatssecretaris had los gemaakt, hadden we het proces wel versneld. Want wat je in tien maanden kan afronden, kan ook in acht maanden.''

Burgemeester Bakker van de gemeente Hilversum vindt dat de staatssecretaris onrust zaait met zijn `zwarte lijst' die met de verkiezingen te maken zou hebben. Amsterdam en Alkmaar stellen dat daar de rampenplannen gereed zijn en alleen nog fiattering van de gemeenteraad behoeven. In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Groningen, Flevoland, Drenthe en Overijssel voldoen de gemeenten wel aan de eisen.

Het CDA vindt dat alle gemeenten hun rampenplan uiterlijk 1mei op orde moeten hebben. Anders zouden zij gekort moeten worden op hun budget voor rampenbestrijding.