Feyenoord krijgt te weinig met hoopgevende remise

Met verbluffend gemak weerlegde Feyenoord gisteravond de stelling dat de welhaast onheilspellende ambiance in het Ibrox Stadium van Glasgow Rangers het grootste obstakel zou vormen in het eerste duel uit de vierde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Toch kan de ploeg van coach Bert van Marwijk zich na het 1-1 gelijkspel verwijten dat zij geen ruimer voorschot heeft genomen op een plaats in de kwartfinales. Het angstig spelende Rangers benadrukte slechts waarom het zelfs in de onbeduidende Schotse competitie tot een bijrol is veroordeeld en in dat opzicht deed Feyenoord zichzelf tekort met een hoopgevende remise.

Ook een matige Van Hooijdonk presenteerde zich op voor hem bekend terrein als de onbetwiste leider van Feyenoord. Eerst had de topscorer van Nederland zijn teamgenoten geprikkeld voor de confrontatie met de Schotten door na de pijnlijke nederlaag tegen Vitesse een zorgvuldig geregisseerde klaagzang te houden over zijn isolement in de punt van de aanval. Vervolgens buitte de 32-jarige spits zijn verleden bij Celtic uit door de fanatieke aanhang van stadgenoot Glasgow Rangers op subtiele wijze te provoceren. Na de warming-up nam Van Hooijdonk treiterend enkele vrije trappen om de bijna 50.000 Schotse supporters nog even te wijzen op zijn geheime wapen.

Tijdens de wedstrijd liep hij een halve marathon om zowel de defensie als de voorste linie bij te staan. Zelfs de zwakke Franse arbiter Poulat toonde zich onder de indruk van het charisma van Van Hooijdonk, want zijn brute overtreding op middenvelder Hughes had ook met een rode kaart in plaats van een gele kunnen worden bestraft. Maar toen had Van Hooijdonk zijn doel allang bereikt. ,,Het geeft een kick als je merkt dat de supporters van Rangers op hun spelers gaan afgeven'', zei hij. ,,Ik weet uit mijn periode bij Celtic precies welk lied ze altijd aanheffen. Laat ik het zo vertalen dat het iets met mijn kont heeft te maken. Daarmee misbruiken ze een bekende song van de Celtic-fans. Maar zelfs die teksten hoorde ik een op een gegeven moment niet meer.''

Van Hooijdonk blufte zelfs, toen Rangers-aanvoerder Ferguson tien minuten voor tijd klaar stond om een discutabele strafschop te nemen. Hij wekte tegenover doelman Zoetebier de indruk exact te weten welke hoek de Schotse middenvelder zou kiezen. Van Hooijdonk, met een uitdagende lach: ,,Welnee, wist ik veel. En die Zoetebier geloofde me natuurlijk ook nog, waardoor hij helaas de verkeerde hoek koos. Vooraf tekenden we blind voor een 1-1 gelijkspel. Het is zuur dat we door die penalty een zeker lijkende overwinning uit handen hebben gegeven. Het is in elk geval een prettige gedachte dat Rangers volgende week in de Kuip moet scoren om de volgende ronde te bereiken. Een tactisch steekspel als in Glasgow is dan zeker niet meer mogelijk.''

De onverdiende gelijkmaker voor Rangers was vooral een harde les voor de pas 18-jarige voorstopper Loovens, die gisteravond tot zijn fatale fout een geslaagd debuut beleefde op het Europese podium. Drie jaar geleden was de Noorse spits Flo in dienst van Chelsea nog de kwelgeest van het Feyenoord onder leiding van trainer Beenhakker. Gisteravond zat Flo in de achterzak van één van de drie talenten uit de jeugdopleiding bij Feyenoord die dit seizoen zijn doorgebroken. ,,Het is knap dat Loovens een speler met zo'n grote reputatie als Flo uit de wedstrijd heeft gespeeld'', sprak Feyenoord-coach Van Marwijk, vertederd. ,,Maar het past ook in zijn leerproces dat hij een kostbare fout maakte, want tot dat moment had Glasgow Rangers geen kans weten te creëren.''

Knullig verspeelde Loovens de bal aan Rangers-aanvaller Lovenkrands. Met een doldrieste sliding corrigeerde hij zijn misser, waarbij de jonge verdediger van Feyenoord zowel de bal als zijn Deense tegenstander raakte. Al even gelukkig waren de Rotterdammers aan hun doelpunt gekomen, toen de wederom fletse Japanner Ono de bal in de 72ste minuut via de heup van oud-Feyenoorder Konterman achter Rangers-keeper Klos schoot: 0-1. Die ongelukkige bijdrage was illustratief voor de pijnlijke ontmoeting van Konterman met zijn voormalige werkgever. Hij werd door de diep spelende Tomasson voortdurend achteruit gedwongen, waardoor Feyenoord op het middenveld een man meer had.

Met een onnodige gele kaart hij nam niet genoeg afstand bij een vrije trap bedierf Tomasson dat tactische surplus, waardoor hij voor de return tegen Glasgow Rangers is geschorst. Maar ook zonder de Deense schaduwspits mag Feyenoord zich in de Kuip niet meer laten verrassen door de nummer twee uit Schotland. Steeds nadrukkelijker tekent zich op Ibrox Park een fiasco af voor de man, die door de KNVB werd gesmeekt Louis van Gaal op te volgen als bondscoach. Tot volgend jaar combineert Dick Advocaat die functie met zijn parttime baan als technisch-directeur van Glasgow Rangers. Als manager van de club mocht Advocaat de afgelopen jaren ongeveer honderd miljoen euro investeren in de selectie, maar het rendement is vooralsnog nihil.

Zonder de aan zijn voet geblesseerde Ronald de Boer en de niet speelgerechtigde spits Shota Arveladze mist Rangers creativiteit en raffinement, want de reeds 35-jarige Argentijn Caniggia is allang niet meer de betoverende aanvaller van weleer. Zijn kleurloze bewegingen pasten echter in het somber stemmende schouwspel van twee ploegen uit zwakke competities die ten overvloede bewezen waarom zij naar de tweede divisie van het Europese voetbal zijn verwezen.

Glasgow Rangers

1

Feyenoord

1

Ruststand 0-0. 72. Ono 0-1, 80. Ferguson 1-1. Poulat (Fra). Tsch: 49.000. Gele kaarten: Ricksen (Glasgow), Rzasa, Van Hooijdonk, Loovens, Tomasson (Feyenoord).

    • Robèrt Misset