Faillissement van vliegbedrijf gedekt

Vliegtuigpassagiers zijn binnenkort waarschijnlijk weer gedekt tegen een faillissement van luchtvaartmaatschappijen. Reisagenten van brancheorganisatie ANVR en de Nederlandse luchtvaartbedrijven hebben dit gisteren besloten.

De garantie op losse tickets (zonder bijvoorbeeld vakantiearrangementen) verviel 5 november vorig jaar. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) schrapte de dekking omdat teveel luchtvaartmaatschappijen in financiële problemen verkeerden.

Voor de garantie moet de passagier waarschijnlijk een heffing van een dollar per ticket betalen. In ruil daarvoor krijgt de reiziger zijn geld terug als de luchtvaartmaatschappij of reisagent failliet gaat.

Invoering van het zogeheten Passengers Protection Plan (PPP) wordt verwacht per 1 januari volgend jaar. Voorwaarde is nog wel dat iets meer buitenlandse maatschappijen en reisagenten deelnemen, om een verkoop van minimaal 120 miljoen tickets per jaar te kunnen halen. Tot nu toe doen bedrijven mee die gezamenlijk jaarlijks 104 miljoen luchtvaarttickets verkopen.

Het ANVR is zeer tevreden over de afspraken, omdat de consument nu meer zekerheid kan worden geboden. ,,Vooral de afgelopen periode heeft aangetoond hoe kwetsbaar de luchtvaart is en daarmee de consument die een los lijndienstticket koopt'', aldus een woordvoerster van de ANVR. Zij adviseert reizigers die losse tickets kopen bij buitenlandse maatschappijen, om te vragen of ze deelnemen aan het programma.

Het garantieplan is volgens de ANVR al eerder voorgelegd aan agenten en vliegmaatschappijen in diverse landen. ,,Helaas werd het toen in Nederland afgewezen door de airlines'', aldus de woordvoerster.