`Een foto moet waar zijn'

Afgelopen zaterdag arriveerde de 12-jarige Li Xiaonan, na een vlucht van negeneneenhalf uur, samen met zijn tolk Tie op het vliegveld in Amsterdam. Zonder vader of moeder verbleef hij de hele week in Nederland. En dat is niet zomaar, want Li is een van de negen kinderen van de World Press Photo kinderjury. Woensdagochtend riepen zij fotograaf Aleksander Nordahl uit tot winnaar. Zijn foto van drie Afghaanse zusjes was de beste van de wedstrijd.

,,Ik kom uit Jinan'', vertelt Li, ,,dat ligt in de provincie Shandong in China. Vorig jaar heb ik meegedaan aan een fotowedstrijd. Er waren wel 26.000 inzendingen uit heel China. Ikzelf had een serie van vier foto's ingezonden over mijn school. Veertig kinderen wonnen de 1ste prijs, een fotokamp van vier dagen. Op het zomerkamp werd ik uiteindelijk gekozen als jurylid voor World Press Photo.''

Li en de andere acht juryleden hebben deze week 400 persfoto's bekeken. Die waren onderverdeeld in de categorieën belangrijk nieuws, dagelijks leven, natuur en milieu en sport. Hieruit moest de beste foto gekozen worden. Dat ging zo. De eerste dag werden de foto's via een diascherm getoond en drukten de juryleden op een ja-of-nee-knop om ze al dan niet weg te stemmen. Dit ging in een vrij rap tempo. Ook werden er originele foto's bekeken. Die mogen niet worden aangeraakt met je blote handen en werden daarom opgepakt met witte handschoenen. Nadat de foto's uit een categorie waren geselecteerd werd een korte bespreking gehouden, waarbij gevraagd werd waar de kinderen op gelet hadden.

Ieder jurylid heeft een eigen kijk op foto's, en dat is heel belangrijk voor de tweede dag. Dan moet er écht gediscussieerd worden over de nog overgebleven foto's. Die werden nu op lichtbakken gelegd zodat de kleinste details de juryleden niet konden ontgaan. Sommige kinderen geven de voorkeur aan haarscherpe foto's zonder vage voor- of achtergrond. Andere kinderen vinden natuur en liefde belangrijk. ,,Ik let niet op licht of scherpte'', zegt Li, ,,Voor mij moet een foto de waarheid laten zien. Een foto moet impact hebben. Kinderen zien meteen waar het over gaat in een foto, en zo kiezen zij het juiste. Zelf wil ik later best fotograaf worden. Maar misschien verander ik nog van gedachten.'' In ieder geval zijn de foto's waarmee Li de workshop won al gebundeld in een fotoboek en werd er in het tijdschrift SamSam al over hem geschreven.

World Press Photo is een reizende tentoonstelling. Dat wil zeggen dat de foto's ook in het land waar de juryleden vandaan komen te zien zullen zijn. De foto's gaan ook naar China. ,,Als ik niet naar school hoef'', zegt Li, ,,en het is in de buurt, dan ga ik zeker even kijken.''

    • Jitka Xantinidou