Eberharter wint goud op reuzenslalom

De Oostenrijkse skiër Stephan Eberharter heeft gisteren bij de Olympische Winterspelen goud gewonnen op de reuzenslalom. De Amerikaan Bode Millar won zilver. Lasse Kjus uit Noorwegen kreeg brons.

De 32-jarige Eberharter won eerder tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City brons op de afdaling en zilver op de Super-G. Deze klasseringen waren een teleurstelling voor de man die vooraf voor velen de grootste kanshebber was op de gouden medaille.

De reuzenslalom van gisteren was niet bepaald het favoriete onderdeel in het alpineskiën van Eberharter, maar de Tiroler nam tijdens de eerste manche alle risico's. Hij gleed snel en zeer zuiver langs de poortjes en liet op de finish de beste tijd noteren. De Italiaan Massimiliano Blardone was tweede op 74/100ste van een seconde.

In de tweede manche kon Eberharter zijn eerste positie vrij gemakkelijk consolideren. Zijn naaste belager Blardone kon de druk niet aan en maakte een fout waardoor hij kansloos was voor een medailleplaats. Eberharter moest nog het meest oppassen voor Bode Miller. De Amerikaan had de zevende tijd in de eerste manche gerealiseerd en ging in de tweede voor goud. Net als in de combinatie vloog hij iedereen in het klassement voorbij, op één na. Miller was in de combinatie ook al tweede geworden, toen achter Kjetil-Andre Aamodt uit Noorwegen.

Een andere Noor, Lasse Kjus, veroverde gisteren tot zijn grote geluk en verwondering het brons. Het was zijn vijftiende medaille op een groot internationaal toernooi (wereldkampioenschap en Olympische Winterspelen), maar dit seizoen had hij nog geen een keer op het podium van de reuzenslalom gestaan. ,,Gelukkig heb ik nu dan toch nog wat gewonnen'', zei hij daarom direct na afloop van zijn tweede manche. ,,Ook al had het meer kunnen zijn als ik er in de eerste manche wat harder aan had getrokken.''

Eberharter was uiteraard zeer te spreken over zijn prestatie. ,,Hier heb ik heel lang op moeten wachten'', zei de Oostenrijker na zijn gouden race. ,,Het is vandaag een mooie dag en ik heb een fantastisch geluksgevoel. Ik kende de olympische piste goed en voelde voor de wedstrijd geen enkele druk, want ik had al twee medailles gewonnen.''

Miller had na zijn afdaling even gedacht te hebben gewonnen. De waarheid viel daarom tegen. ,,Maar toch vind ik dit mooier dan de zilveren medialle op de combinatie. In deze wedstrijd heb ik twee manches goed geskied, maar Eberharter was gewoon de beste'', zei de Amerikaan.