`Dorp' Leiden moet vooral gezellig blijven

Vuilnis en dode vis figureerden gisteren in het lokale lijsttrekkersdebat bij studentenvereniging Augustinus in Leiden. Letterlijk vuilnis en dode vis, want de discussies gingen onder meer over het schoonhouden van de stad en de renovatie van de Aalmarkt. Ter illustratie stortte de VVV-directeur Tjeerd Scheffer een vuilniszak leeg op het podium en zwaaide hij met een dode paling. Aalmarkt, aal, paling dus.

Gezeten op negen dicht op elkaar staande barkrukken debatteerden de lokale lijsttrekkers met elkaar over het wel een wee van de stad die eigenlijk een dorp wil zijn. ,,Leiden is schoon en veilig, met de allure van Amsterdam, maar mét de lusten en zonder de lasten'', zei Scheffer. De lijsttrekkers: biertje in de hand, zwaaiend naar bekenden in de zaal, elkaar op de schouders slaand en vooral veel door elkaar heen pratend. Het live op de lokale radio uitgezonden debat was naar de beste Leidsche tradities gezellig. ,,We hebben een beller!'' riepen de lijsttrekkers in koor toen een vraag van een luisteraar werd voorgelezen.

Ter zake. Het `dorp' heeft sinds eeuwen een ,,hele goede universiteit'' en daar komen al decennia lang ,,heel veel studenten'' op af. En die kunnen maar heel moeilijk een kamer vinden in de gezellige Leidse binnenstad. ,,Want wie in Leiden studeert wil natuurlijk niet in Katwijk wonen'', wist Filip van As van de ChristenUnie. Wat moeten we daar nou mee, was de stelling. ,,Meer huizen bouwen'', zegt PvdA'er Hillenbrand. Driftig geknik van de rest. ,,Een nota schrijven'', stelt D66'er Pechtold voor. ,,Studenten moeten sneller weg uit hun kamers als ze klaar zijn met studeren, dan ontstaat er ruimte'', vindt de SP. ,,Maar waar moet ik dan heen? Er zijn te weinig betaalbare woningen'', wilde een naar eigen zeggen bijna afgestudeerde Leidenaar weten. VVD-wethouder Rogier van der Sande: ,,Je moet gewoon zo snel mogelijk een goede baan zien te krijgen, dan kun je een mooi huis kopen.''

Volgende onderwerp, nieuw biertje: de renovatie van de al jaren met achterstallig onderhoud kampende Aalmarkt. Stelling: De Aalmarkt moet gezellig worden. Kosten: 200 miljoen euro. Veel geld, dus daar moeten winkels voor komen, die brengen geld op. Grote winkels? Nee, da's niet gezellig. Kleine winkels? Beter idee, gezellige kleine winkeltjes. En met behoud van de monumentale panden graag, want die doen het zo leuk in `klein-Amsterdam'. ,,En komen daar ook studentenwoningen dan'', wilde de bijna afgestudeerde Leidernaar weten. ,,Weinig, levert niks op'', zei PvdA'er Hillenbrand.

Toch kwam de gezelligheid bij enkele aanwezigen wat surrealistisch over. Was het niet zo dat uitgerekend die middag wethouder Jan Laurier van GroenLinks – na achtëneenhalf jaar en krap drie weken voor de plaatselijke verkiezingen – zijn ontslag had aangekondigd nadat VVD, PvdA en D66 het vertrouwen in hem hadden opgezegd? En was het niet zo dat met het opstappen van Laurier Alexander Pechtold (wethouder voor D66) de enige van de zes in 1998 aangetreden wethouders was die de rit tot aan de verkiezingen zou uitzitten. Ja hoor, dat is allemaal zo, maar daar heb je het niet over in zo'n debat. ,,De sfeer in het college is beter dan ooit'', verzekert een plaatselijke D66'er.

    • Egbert Kalse