Dirigent Gergjev leidt zeker elf muziekprojecten

Chef-dirigent Valery Gergjev leidt in het volgende seizoen zeker elf projecten bij zijn Rotterdams Philharmonisch Orkest, inclusief een aantal buitenlandse tournees.

Buiten het tiendaagse Gergjev Festival, waarmee het Rotterdamse muziekseizoen in september opent, dirigeert Gergjev zes reguliere concerten in de Rotterdamse Doelen. Hij dirigeert dan een programma met Ravelmuziek, de Grande Messe des morts van Berlioz en de Zevende symfonie van Mahler. Het Gergjev Festival, waarvan de programmering in mei wordt bekendgemaakt, is het begin van de internationale viering van de vijftigste verjaardag van Gergjev.

Ook de rest van de programmering van het Rotterdamse orkest bestaat voor een deel uit festivals. In oktober is er een festival met Rotterdamse muziek van componisten als Pijper, Ketting, Koolmees, Escher en Peter-Jan Wagemans. Eind mei, begin juni is het Chaplin Festival, waarbij het orkest o.l.v. Carl Davis zeven films van Charlie Chaplin voorziet van live-begeleiding. Het seizoen wordt besloten met een Beethoven Festival met kamermuziek en symfonische muziek. Edo de Waart leidt twee reconstructies van concerten die Beethoven in in 1808 Wenen met eigen werk organiseerde. Daarbij klinken onder andere de symfonieën nrs 3, 5 en 6. In de toekomst zal elk seizoen worden besloten met een Beethovenproject. Edo de Waart, de chef-dirigent van de Nederlandse Opera, leidt het Rotterdamse orkest in het volgende seizoen ook in voorstellingen van Beethovens Fidelio in het Amsterdamse Muziektheater.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest maakt o.l.v. Gergjev tournees naar Griekenland, de Verenigde Staten en Italië. In St. Petersburg, de zusterstad van Rotterdam, speelt het Rotterdamse orkest tijdens de viering van het 300-jarig bestaan van de stad. Daaraan wordt ook bijgedragen door de andere orkesten waarmee Gergjev een vaste band heeft: het Kirov-orkest, het orkest van de Metropolitan Opera in New York en de Wiener Philharmoniker.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest doet veel aan het werven van nieuw publiek, onder andere met een serie `Feestelijke Proms' en de voortzetting van de succesvolle kinderconcerten. Het aantal gastdirigenten wordt beperkt om met een kleiner aantal een vastere band op te bouwen. Daarbij zijn onder anderen Hans Vonk, Paavo Berglund, Markus Stenz, Claus Peter Flor en Ingo Metzmacher, die onder andere muziek van Hartmann zal dirigeren.