De kapitein en de boekhouder

Relletje rond Roel Pieper?

De beurskoers van het Amerikaanse softwarebedrijf Computer Associates, waar de Nederlandse internet-financier commissaris is, tuimelt van de trap na een krantenbericht dat de FBI, getipt door een klokkenluider, de financiële verslaggeving onderzoekt. In twee dagen is de aandelenkoers in New York met een kwart gedaald.

Zulke beursreacties zijn inmiddels gemeengoed. De Amerikaanse financiële markten verkeren in een staat van constante opwinding over vermeende boekhoudtrucs. Eerst je aandelen verkopen, dan pas vragen stellen, is het adagium. Computer Associates weet van geen onderzoek en zegt alle vertrouwen te hebben in zijn financiële rapportages.

De onderneming lag vorig jaar ook al onder vuur om haar boekhoudkundige methodes, het was zelfs een van de argumenten die aandeelhouder S. Wyly gebruikte in een (mislukte) poging om de macht te grijpen en de directie en commissarissen naar huis te sturen. Standaardgrap onder critici: de afkorting CA staat niet voor Computer Associates, maar voor Creative Accounting.

De commotie over de cijfers van CA onderstreept dat het zelden stil is rond Pieper. Hoogleraar in Twente. Voormalig topman van diverse Amerikaanse automatiseringsbedrijven. Mede-gangmaker van de Nederlandse kraamkamer Twinning voor veelbelovende technologiebedrijven. Kortstondig kroonprins bij Philips. In politiek Den Haag nog bejubeld om zijn slimme oplossing voor het rekeningrijden.

Bij het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie vertrok hij rap als commissaris toen bleek dat hij daar, na malversaties van enkele directeuren, als financiële brandweerman moest optreden. Zijn lijst met commissariaten in Nederland is sinds het leeglopen van de internet-hausse ingekort, door onder meer het bankroet van RingRosa en van Stonehenge Telecom.

Bij RingRosa onderzoeken de curatoren nog het gevoerde beleid van directie en commissarissen, terwijl de Belastingdienst kijkt of er, net als bij telecombedrijf Versatel, te weinig belasting is betaald bij de uitgifte van aandelenopties.

Als financier richt Pieper zich niet meer op de VS, maar uitsluitend op Europa en het Midden Oosten, met een nieuw fonds, Favonius genaamd. Hij heeft een groot deel van het geld van een vorig fonds, dat nog niet was geïnvesteerd, terugbetaald. Onder de geldschieters van Favonius zijn naast ABN Amro en ING ook diverse kopstukken uit de Amerikaanse technologiewereld, waaronder Charles Wang, oprichter en president-commissaris van Computer Associates.

De naam Favonius? Zo heet Piepers boot. Als ze niet betalen...

    • Menno Tamminga