Bush spreekt Chinese volk toe

De Amerikaanse president George W. Bush heeft vandaag op de tweede en laatste dag van zijn bezoek aan China gepleit voor meer pluriformiteit en voor een grotere persoonlijke en religieuze vrijheid, ,,Een afwijkende mening is geen revolutie'', zo zei hij in een toespraak die in heel China rechtstreeks op de televisie te volgen was. Hij wees erop dat meer vrijheid niet per se tot chaos hoeft te leiden, iets waar veel Chinese leiders juist wel bang voor lijken te zijn.

Ook pleitte Bush voor democratische verkiezingen: ,,Bijna twintig jaar geleden zei Deng Xiaoping dat China de (plaatselijke, red) democratische verkiezingen op den duur zou uitbreiden tot nationaal niveau – ik kijk uit naar die dag.''

De toespraak vond plaats op de gerenommeerde Qinghua-universiteit in Peking, waar hij een korte ontmoeting had met China's vice-president Hu Jintao. Hu wordt door China gepresenteerd als de man die president Jiang Zemin volgend jaar moet gaan opvolgen. Hu heeft aan Qinghua gestudeerd.

China en Amerika zijn het niet eens geworden over de non-proliferatie van hoogwaardige militaire technologie. Amerika verdenkt China ervan wapens en militaire technologie te leveren aan onder meer Iran, Pakistan en Noord-Korea.

Bush sloot zijn bezoek af met een wandeling over de Chinese Muur, op dezelfde plaats waar president Nixon precies dertig jaar geleden op de Muur stond. Bush zelf bezocht China voor het eerst in 1975, toen zijn vader voor de VS in China gestationeerd was. ,,De Muur is hetzelfde gebleven, maar China is veranderd'', zei Bush tegen journalisten aldaar.