Bieito's opera brengt weer onrust in Londen

De Spaanse regisseur Calixto Bieito heeft opnieuw de Londense operawereld in rep en roer gebracht met een controversiële productie van Verdi's Un ballo in maschera. Het verhaal over de moord op de laat-achttiende-eeuwse Zweedse koning Gustav III wordt bij de English National Opera door Bieito verplaatst naar het Spanje van dictator Franco in de jaren '70 van de vorige eeuw. In de voorstelling ziet men homoseksuele groepsverkrachtingen, nazi-groeten, mannen op wc's en travestie.

Vorig jaar baarde Bieito in Londen al opzien met een seks-, drugs- en geweldversie van Mozarts Don Giovanni, die in de Britse pers zorgde voor koppen als `coke-fuelled fellatio feast'. Tenor Julian Gavin heeft zich uit Bieito's Verdi-voorstelling teruggetrokken omdat hij als katholiek zijn eigen kinderen niet durfde meenemen naar deze voorstelling.

Un ballo in maschera is een gezamenlijke productie van het operatheater Liceu in Barcelona, de Deense Koninklijke Opera in Kopenhagen en de English National Opera. De voorstelling splijt ook de Engelse muziekkritiek. The Daily Telegraph is furieus tegen, The Times vindt de voorstelling nogal saai en The Guardian vindt de enscenering erg passend voor Verdi's opera.

Drie jaar geleden ontstond ook in ons land ophef over Bieito, toen hij bij Opera Zuid een seksueel en sadomasochistisch getinte productie regisseerde van Haydns Il mondo della luna. Daarover ontstond een diepgaand conflict bij Opera Zuid, waarna Rennie Wright, de Engels artistiek leider, opstapte.