Bevolking van België productiefst

België heeft de productiefste beroepsbevolking ter wereld, gevolgd door Frankrijk en Nederland. Dit blijkt uit een vergelijkende studie van het gerenomeerde Amerikaanse onderzoeksbureau The Conference Board, waaruit de Belgische zakenkrant De Financieel-Economische Tijd vandaag citeert.

Volgens het rapport ligt de toegevoegde waarde per gewerkt uur in Nederland 0,9 procent boven die in de Verenigde Staten. De Fransen en de Belgen zijn nog productiever. Hun toegevoegde waarde per gewerkt uur ligt 1,8 respectievelijk 12,4 procent boven die van inwoners van de Verenigde Staten.

In de Europese Unie als geheel is de productiviteit echter een stuk lager dan in de Verenigde Staten. Vooral Portugal (op de laatste plaats), Griekenland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk scoren slecht. De middenmoot in de Unie wordt gevormd door Ierland op de vierde plaats, gevolgd door Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Italië, Finland en Zweden. Luxemburg ontbreekt in dit overzicht.

Ondanks de hoge productiviteit per gewerkt uur is het bruto binnenlands product per inwoner in de Europese landen veel geringer dan in de VS. Dat komt door de lage werkgelegenheidsgraad in Europa, waar maar weinig 55-plussers nog aan de slag zijn. Van de Europese landen doet Ierland het op dit punt nog het beste.