Bescheiden journalist

Intelligent, aardig, bescheiden en verantwoordelijk – zo typeren vrienden en collega's journalist Danny (Daniel) Pearl, die al twaalf jaar voor de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal werkte toen hij vorige maand in Pakistan werd ontvoerd. In zijn laatste functie was Pearl bureau chief in Zuid-Azië. Zijn standplaats was Bombay.

Pearl werd 38 jaar geleden geboren in Princeton, New Jersey, maar groeide op in Los Angeles. Hij studeerde communicatiewetenschappen aan Stanford University.

Pearl begon zijn journalistieke carrière bij een aantal kleine kranten in Massachusetts voordat hij in dienst trad bij de Berkshire Eagle in Pittsfield.

In 1990 maakte hij de overstap naar de meest prestigieuze zakenkrant van de Verenigde Staten, The Wall Street Journal in New York. Hij was eerst redacteur voor die krant in Atlanta, vervolgens in Washington en werd in 1996 correspondent in Londen. Twee jaar stapte hij over naar het kantoor in Parijs.

Pearl was behalve een kundig journalist een fervent muziekliefhebber. Zelf speelde hij onder meer viool en gitaar.

Pearls vrouw, Mariane, een Franse freelance journalist, is zeven maanden zwanger van hun eerste kind. Twee dagen na de verdwijning van haar man, op 23 januari, hoorde zij dat het een zoontje zal worden. Haar zwangerschap was de reden dat zij niet aan de zijde van haar man was op het moment dat hij in Karachi werd ontvoerd, zo zei zij onlangs.

Tegen collega's had Pearl gezegd dat hij niet naar Afghanistan wilde reizen omdat hij de risico's te groot vond, gezien het feit dat zijn vrouw een kind verwachtte. De familie van Pearl liet weten dat zij tot enkele uren voor de bekendmaking van zijn dood hadden verwacht dat hij de ontvoering zou overleven omdat zij ,,zich niet konden voorstellen dat iemand zo'n zachtaardig persoon kwaad zou kunnen doen''.