Belegger frustreert bod op Beter Bed

Shell Pensioenfonds speculeert op een hoger bod op beddenverkoper Beter Bed. Dat blijkt uit beursaankopen van het fonds. De belegger kocht dinsdag aandelen bij tegen een koers die boven 16 euro lag. Shell Pensioenfonds heeft zijn aandelenbelang met de aankopen boven 10 procent getild.

Eerder deze maand deed participatiemaatschappij Nesbic met steun van het bestuur van Beter Bed een bod op het bedrijf van 16 euro per aandeel. De druk op Nesbic om zijn bod te verhogen wordt hiemee verder opgevoerd. Nesbic was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Eerder werd al bekend dat zeker een kwart van de aandeelhouders de overnamepremie te laag vindt. Verzekeraar Delta Lloyd en zakenbank Dexia Nederland vinden dat er meer voor nodig is om Beter Bed van de beurs te halen.

Pensioenfonds Shell heeft zijn belang in de beddenfabrikant uitgebreid naar 10,2 procent. Op dinsdag 19 februari opende de koers van Beter Bed op 16,30 euro en sloot het aandeel op 16,90 euro. Op die dag werd 1,6 procent van de uitstaande aandelen verhandeld. Het aandeel noteerde vandaag rond het middaguur 2,4 procent hoger op 16,90 euro.

Een ingewijde noemt de actie van de institutionele belegger ,,tamelijk mysterieus''. Volgens hem is het ,,niet des Shells'' om op deze manier oppositie tegen een bod te voeren. De transactie zou ook gedaan kunnen zijn om de interne statistieken op te poetsen.

Fondsbeheerders worden afgerekend op het verschil van aankoop- en verkoopprijs. Toen het pensioenfonds een paar jaar geleden instapte gebeurde dat tegen een aanmerkelijk hoger niveau dan de huidige koers. Shell Pensioenfonds doet geen mededelingen over zijn beleggingen.

Directeur F. Geelen van Beter Bed heeft geen contact gehad met het pensioenfonds over de transactie. Hij is ,,per definitie zeer verheugd'' over iedere aankoop van beleggers in Beter Bed.