Albanië: nieuwe regering, maar conflict blijft

Albanië heeft sinds gisteren weer een regering: een maand na het door zijn eigen partijleider afgedwongen aftreden van premier Ilir Meta en zijn ploeg gaf gisteren het Albanese parlement de nieuwe regering onder Pandeli Majko zijn vertrouwen.

Na een marathondebat van negen uur stemden 84 parlementariërs voor de nieuwe regering; 34 anderen stemden tegen en twee leden van het parlement onthielden zich van stemming. De nieuwe premier, een socialist die die functie al eerder bekleedde, noemde ,,de strijd zonder genade tegen corruptie en georganiseerde misdaad'' en vooruitgang op het pad van de Europese integratie als zijn belangrijkste prioriteiten.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe:

Op 29 januari trad Majko's voorganger Ilir Meta – ook hij een socialist – af. Het aftreden was het resultaat van een maanden durende campagne van beschuldigingen aan Meta's adres van Fatos Nano, de voorzitter van de socialistische partij. Nano begon de campagne toen Meta zich binnen het bestuur van de socialistische partij verzette tegen Nano's streven om dit jaar president te worden. Binnen de socialistische partij ontwikkelden zich twee kampen, een van Nano- en een van Meta-aanhangers, die elkaar steeds feller bestreden.

De nieuwe regering is een coalitie van de twee kampen binnen de socialistische partij, plus een drietal kleine partijen die elk een ministerspost bezetten. Majko, die zelf in Meta's kamp thuishoort, heeft Nano's aanhang in het parlement nodig gehad om een meerderheid in het parlement te krijgen; daarvoor heeft hij een aantal zware concessies moeten doen, en volgens de meeste waarnemers wordt de regering dan ook gedomineerd door aanhangers van Nano. Meta zelf is niet in de regering teruggekeerd, al was het aanvankelijk Majko's bedoeling hem wel in zijn ploeg op te nemen. De aanhang van Nano maakte echter duidelijk dat Majko in dat geval geen steun in het parlement zou krijgen. Majko had geen keus dan voor het dreigement te zwichten.

Aangezien de machtsstrijd tussen Meta en Nano binnen de socialistische partij geenszins is opgelost, oogt de nieuwe regering zeer breekbaar: de tegenstellingen bij de socialisten zijn ingebouwd in Majko's kabinet. Verwacht wordt dat Nano's streven naar het presidentschap het werk van Majko's kabinet zal domineren. Het IMF en de Wereldbank hebben Albanië gewaarschuwd dat de instabiliteit projecten ter waarde van 100 miljoen dollar in gevaar brengt.