Akzo Nobel wint op sombere beurs

Op een overwegend negatieve markt waren Akzo Nobel en Koninklijke Olie vanochtend de enige stijgers van een fors dalende AEX-beursgraadmeter.

Chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel maakte vanochtend voorbeurs de jaarcijfers bekend. Deze waren beter dan verwacht. De cijfers, gecombineerd met een nieuwe aangekondigde reorganisatie en de aankondiging dat oud-minister H. Wijers de huidige bestuursvoorzitter C. van Lede gaat opvolgen, zetten het aandeel op winst. Tegen het middaguur stond Akzo Nobel met 1 procent winst op 49,76 euro.

Omdat verder alle AEX-fondsen op verlies stonden, zochten beleggers hun heil in de defensieve waarde van Koninklijke Olie. Een gebruikelijke stap voor beleggers die investeringen tegen minder hoge risico's kwijt willen. Dat fonds stond tegen het einde van de ochtend op 0,3 procent winst.

In de midkap zakte Laurus vroeg in de ochtend weg met 12 procent, later trok dat bij tot een verlies van 6 procent. In de loop van de week won het supermarktconcern 17 procent aan waarde, na berichten over een mogelijke overname van de Amerikaanse investeerder Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). Marktgeruchten wijzen nu echter in de richting van een afketsen van deze besprekingen. Laurus verklaarde gisteren dat de huidige koers niet reëel was gezien de omstandigheden.

In de AEX-index leverden vooral de technologiefondsen in. Belangrijkste oorzaak daarvan was de winstwaarschuwing van de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Ciena. Wall Street sloot daarop flink lager, de Nasdaq verloor gisteren in totaal zelf 3,3 procent.

In Amsterdam trokken beleggers zich daarop vanochtend met name terug uit KPN Qwest (min 8,7 procent), Philips (min 4,3 procent), Getronics en producent van chipmachines ASML. Dat Deutsche bank vanochtend overging tot een lagere waardering van het aandeel Philips, deed het fonds ook geen goed.

TPG moest vanochtend 4,5 procent inleveren als gevolg van de gisteren bekendgemaakte cijfers en reorganisatieplannen.

De grote Europese beurzen stonden vanochtend ook op verlies. De Duitse DAX-index verloor zelfs 2,2 procent tot 4,742 punten. Vooral Deutsche Telekom ging onderuit nadat het zinspeelde op een latere beursgang van T-Mobile.