Akzo Nobel schrapt weer 1.500 banen

Chemiebedrijf Akzo Nobel gaat wereldwijd 1.500 banen schrappen bovenop de eerder aangekondigde 2.000 arbeidsplaatsen. De klappen vallen bij de verfproductie en chemie, en niet bij de farmacie.

Dat maakte bestuursvoorzitter C. van Lede vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij noemde de reorganisatie ,,onvermijdelijk'' wegens de moeilijke economische omstandigheden. Of er banen in Nederland verdwijnen, maakte het bedrijf niet bekend. De reorganisatie kost het bedrijf eenmalig 350 miljoen euro, zei Van Lede, en levert ,,over een paar jaar'' een besparing op van jaarlijks 200 miljoen euro per jaar.

Van Lede kondigde tevens zijn vervroegde vertrek aan per 1 mei 2003. Hij zou pas in 2004 aftreden, maar in datzelfde jaar treden ook de bestuursleden F. Fröhlich, financieel directeur van Akzo Nobel, en D. Strömqvist al af. ,,Drie mensen weg in een jaar is wat veel van het goede'', zei Van Lede. Hij wordt opgevolgd door H. Wijers, oud-minister van Economische Zaken.

De tegenvallende resultaten bij de divisies `verf' en `chemicaliën' in het afgelopen jaar werden gecompenseerd door de sterke groei van de farmaciedivisie. Akzo-dochter Organon verkocht vorig jaar voor 2,5 miljard euro aan medicijnen, 11 procent meer dan in 2000. Vooral de verkoop van het antidepressivum Remeron in de Verenigde Staten steeg sterk. Akzo Nobel heeft in de VS inmiddels een proces aangespannen tegen zeven concurrenten die een goedkope versie van Remeron op de markt willen brengen.

Intervet, dat diergeneesmiddelen maakt, zag zijn omzet met 7 procent toenemen tot 1,1 miljard euro. De omzet van Diosynth, dat bestanddelen van medicijnen maakt, ging met bijna 30 procent omhoog naar 488 miljoen euro.

De farmaciedivisie leverde voor het eerst meer dan 50 procent van het bedrijfsresultaat van 1,6 miljard euro bedroeg. Van Lede vindt het geen probleem dat het concern steeds afhankelijker wordt van farmacie. ,,Dat hebben we zo gewild. Daar zit voor ons op het moment de grootste groei. Dat garandeert de meeste winst en de meeste nieuwe arbeidsplaatsen.'' Met de uitbreiding van de farmaciedivisie creëerde Akzo vorig jaar bijna 2.000 nieuwe banen.

De operationele winst van Akzo Nobel bedroeg 938 miljoen euro, exclusief eenmalige en buitengewone lasten. Door de kosten van de reorganisatie (350 miljoen euro) en de aan- en verkoop van onderdelen (plus 87 miljoen euro), kwam de nettowinst uit op 671 miljoen euro, een daling van bijna 30 procent. Voor het lopende jaar verwacht Van Lede een winst die hoger ligt dan die van 2000. De omzet steeg met 3 procent naar 14,1 miljard.