Afgevaardigde VS: Conventies Genève herzien

De Amerikaanse ambassadeur voor oorlogsmisdaden, Pierre-Richard Prosper, is van mening dat de Geneefse Conventies aangaande het oorlogsrecht zijn verouderd en herzien moeten worden.

Dat heeft hij tegenover de Britse krant The Independent gezegd.

Prosper, op bezoek in Europa ter verdediging van de omstreden Amerikaanse aanpak van Afghaanse gevangenen in handen van de VS, is van mening dat de conventies geen rekening houden met het nieuwe type conflict dat de terreurstrijd volgens de VS is. Prosper is de eerste hoge Amerikaanse functionaris die de alom geaccepteerde conventies openlijk aan de kaak stelt.

Prosper verwoordt met zijn voorstel de gevoelens in Washington, waar men van mening is dat de strijd tegen de terreurorganisatie Al-Qaeda zo onconventioneel is, dat een volledig nieuwe kijk op de aanpak en afhandeling van een dergelijk conflict vereist is. Zo ook bij de gevangenname en behandeling van vermeende terroristen. ,,De oorlog tegen het terrorisme is een nieuw soort oorlog die niet werd voorzien toen de Geneefse Conventies besproken en getekend werden. We hebben nu te maken met groeperingen die [...] niet opereren overeenkomstig de wetten en gewoonten van het voeren van oorlog'', aldus Prosper.

In de Verenigde Staten wordt al langer gepraat over een herformulering van de Conventies die door bijna tweehonderd landen zijn ondertekend en het belangrijkste instrument zijn bij de bescherming van de rechten van de mens tijdens oorlog. De VS zijn van mening dat de strijd tegen het terrorisme niet een strijd is tussen landen, maar individuen en organisaties. ,,We dienen [om die reden] na te gaan of alle internationale verdragen nog wel zijn te verenigen met dit moment in de geschiedenis.'' Onder de Europese bondgenoten van de VS bestaat kritiek op de behandeling van de gevangen genomen Afghanen en Saoediërs die sinds de aanval op Afghanistan zijn ondergebracht in een speciaal daartoe bestemd kamp op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba. Volgens critici worden de gevangenen daar mensonwaardig behandeld.

De VS hebben zich van begin af verscholen achter het argument dat slechts sprake is van `wetteloze combattanten'. De internationale kritiek is iets geluwd nadat de Amerikaanse president George Bush deze maand alsnog besloot de gevangengenomen afgevaardigden van de Talibaan te beschermen op grond van de Conventies. Vermeende leden van de terreurgroep Al-Qaeda blijven `onwettige combattanten'.