Vught erkent laksheid over motel

De gemeente Vught geeft toe laks te zijn geweest met de bouwvergunningen en brandvoorschriften in het Van der Valk-motel. ,,In het verleden zijn we minder scherp geweest en hebben we minder scherp gecontroleerd dan eigenlijk zou moeten', zegt wethouder J. van Krevel (bouwzaken) nu. Daarmee schaart Vught zich aan de zijde van Tiel. Ook die gemeente heeft zich jarenlang meegaand opgesteld met haar vergunningenbeleid voor het lokale Van der Valk-motel. Van dat motel stortte anderhalve week geleden een parkeerdek in.

Gisteren werd uit het bouwdossier van Vught bekend dat de gemeente jarenlang heeft gedoogd dat Van der Valk zonder vergunning verbouwingen kon uitvoeren. In de jaren 1989 en 1990 leidde dat ertoe dat de brandweer het motel kwalificeerde als brandonveilig. Het motel had te weinig brandwerende constructies in gangen, plafonds en in trappenhuizen en het ontbrak aan voldoende noodverlichting en vluchtwegen. Ook waren in het complex onvoldoende brandblussers aanwezig. De gemeente greep niet in.

Krevel: ,,We hebben steken laten vallen. Dat kan ik niet ontkennen.' Volgens de gemeente is het gebrek aan daadkracht in het verleden veroorzaakt door een beperkte maatschappelijke belangstelling voor de veiligheid van burgers.

Volgens W. van Mook, bedrijfsleider van het Vughtse Van der Valk-motel, is er bij de verbouwingen rond 1990 ,,geen enkel probleem geweest met de politiek. Van der Valk heeft altijd in harmonie geleefd met de gemeente, en wil dat ook blijven doen.'

Samen met het horecaconcern onderzoekt de gemeente nu de veiligheid van het horecacomplex. Vught is een van de weinige plaatsen die het openbare dossier nu al vrijgeven. Andere gemeenten weigeren vooralsnog inzage. Zo wil Voorschoten eerst overleggen met hoteldirecteur Marcus van der Valk, die nu nog op vakantie is.