Vredesproces in Colombia beëindigd

De Colombiaanse president Andres Pastrana heeft gisteren het slepende vredesproces met de linkse rebellen van de FARC afgebroken. Pastrana nam het besluit na de ontvoering van een prominente senator.

Volgens Pastrana is de FARC (Gewapende Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia), verantwoordelijk voor die ontvoering. Pastrana kondigde het nieuws aan in een toespraak op de nationale televisie. ,,Vandaag heeft de druppel de emmer doen overlopen'', aldus Pastrana. ,,De FARC heeft haar gedane beloften geschonden. [...] Om vrede te bereiken heb je twee mensen nodig.'' Pastrana kondigde aan de gedemilitariseerde zone, drieëneenhalf jaar geleden door hem ingesteld om vredesbesprekingen mogelijk te maken, om middernacht Colombiaanse tijd te zullen opheffen. Onmiddellijk na zijn toespraak begonnen de Colombiaanse strijdkrachten met de voorbereiding van de ontruiming van het gebied zo groot als Zwitserland.

Gisteren ontvoerden gewapende rebellen na een spectaculaire actie de gerespecteerde senator Jorge Gechem Turbay, tevens voorzitter van de vredescommissie van de Colombiaanse senaat. Daartoe kaapten zij het lijntoestel waarin hij zat en dwongen het tot een landing op een straat in onherbergzaam gebied nabij de gedemilitariseerde zone. De overige inzittenden, die met de schrik vrijkwamen, wisten te vertellen dat meer dan vijftig rebellen het toestel hadden opgewacht.

Raúl Reyes, de woordvoerder en commandant van het rebellenleger dat al bijna vier decennia is verwikkeld in een bloedige strijd voor een zelfstandige socialistische staat, zei dat de FARC niets van doen heeft gehad met de gijzeling. Volgens de rebellen blijkt uit het afbreken van de onderhandelingen dat ,,de regering uit is op het voeren van oorlog.'' De FARC heeft in een verklaring gewaarschuwd dat met het optreden van het leger het bloedvergieten enkel zal toenemen.

Maar voor Pastrana en zijn regering is de maat vol. De president nam meer dan drie jaar geleden het gedurfde besluit tot de instelling van de gedemilitariseerde zone, in de volksmond Farcolandia geheten, in de hoop het slepende conflict, dat inmiddels al 38 jaar voortduurt, te beëindigen. De 17.000 man tellende FARC heeft zich gedurende het vredesproces echter nooit onthouden van ontvoeringen en aanslagen en volgens de tegenstanders van de zone werd het gebied vooral misbruikt. De FARC zou er rebellen hebben getraind, drugs hebben verhandeld en ontvoerde politici en burgers hebben ondergebracht.

Pastrana verlengde de status van de zone meer dan tien keer in de hoop alsnog vrede te bewerkstelligen. Het laatste bestand werd vorige maand te elfder ure bereikt door internationale bemiddeling. Daaraan is nu weer een einde gekomen.