Voorkeur Theater

Midzomerstrandkomedie

Vrolijke zedenschets aan een strand in Zuid-Frankrijk. Ook in deze vierde aflevering van de cabareteske comedy-theaterreeks van Haye van der Heyden stappen Eric Corton, Frédérique Huydts, Hymke de Vries en Hans Breedveld met groot gemak hun rollen in en uit, en als het podium het strand van Menton is, is de zaal de Middellandse Zee.

22 febr Amstelveen Schouwburg, 23 febr Papendrecht De Willem, 25 febr t/m 2 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar.

Koerskmonologen

Zowel de toeschouwers als de spelers bevinden zich tijdens de voorstelling De Koerskmonologen in het ruim van de Rijnaak Cura, afgemeerd aan de Amsterdamse Van Diemenkade. De acteurs geven een onthutsend beeld van de laatste uren vlak voor de verstikkingsdood van vijf overgebleven opvarenden. Zij belichten verschillende aspecten van de wanhoop: berusting, gekte, seksuele obsessie.

T/m 2 maart in Rijnaak Cura, Het Veemtheater, Van Diemenstraat 410, Amsterdam. Inl 020-6269291 of www.koerskmonologen.nl

De hemel van Achiel

Jaren geleden vond de Vlaamse regisseur Eric de Volder een dagboek in dertig rode deeltjes op een rommelmarkt In Gent. Hij bewerkte de tekst tot het toneelstuk De hemel voor Achiel, dat thans wordt opgevoerd door Het Schiedamse gezelschap Els Inc, in een regie van Arie de Mol.

De dagboeken zijn van de duivenmelker Achiel de Baere (1912-1973), een sukkelaar die kampt met ziekte, zenuwen en eenzaamheid. Zjn grote liefde Rachel ziet hem niet staan. Hij slikt pillen, knijpt zijn duif dood, en knijpt zijn favoriete blonde hoertje ook bijna fijn. Steeds vaker zet hij in zijn dagboek een X; zijn codeletter voor 'gemasturbeerd'. Els Inc. brengt Achiel tot leven in een mengeling van documentaire en melodrama: de dagboeken worden voorlezen, verluchtigd met lichtbeelden, afgewisseld met gezongen scènes in een hoerentent, met kaarsjes op de tafel en een opklapbed onder de bar. Als altijd bij Els Inc. toont de groep het lot van de kleine man met veel humor, muziek en compassie.

21 febr Schouwburg Arnhem, 22 febr Kruithuis Groningen, 23 febr Fransche School Culemborg, 25-27 febr Bellevue Amsterdam, 28 febr Toneelacademie Maastricht.

En verder

Who's afraid of Virginia Woolf 22 febr Vlaardingen Stadsgehoorzaal, 23 febr Delft De Veste, 26 febr Maastricht Theater a/h Vrijthof, 27 febr Roermond De Oranjerie, 28 febr Terneuzen Scheldetheater; Louis Couperus, een grote ziel 22 febr Schouwburg Arnhem Arnhem, 23 febr Theater Bouwkunde Deventer; Marlene Dietrich t/m 24 febr Amsterdam Nieuwe de la Mar; Abels eiland t/m 10 maart in Theater a/d Müllerpier, Rotterdam; Lied in de schemering 22, 23 febr Zaandam Zaantheater, 26, 27 febr Den Haag Koninklijke Schouwburg, 28 febr Doetinchem Amphion.