Voorkeur Bioscopen

Mulholland Drive

Over de bergkam die Los Angeles in twee delen scheidt en onder meer het fameuze Hollywood-teken herbergt, loopt een smalle, kronkelende weg: Mulholland Drive. Het is ook de naam die David Lynch bedacht voor een televisieserie, die bij nader inzien een speelfilm werd, over mensen in een schijnwereld.

Het eerste deel van die film is volgepropt met moord, mysterie, liefdevolle en bittere verwijzingen naar de filmindustrie en natuurlijke verdubbelde, gespiegelde en elkaar in verschillende tijden en realiteiten ontmoetende personages. In een typisch Lynchiaanse goocheltruc wordt uiteindelijk alles weer in dezelfde zwarte hoge hoed teruggestopt. De film draait om twee vrouwen, de archetypische blonde en donkere actrice (Naomi Watts en Laura Elena Harring). De laatste heeft geheugenverlies en samen gaan ze op zoek naar haar geschiedenis en verleden. De film gaat ook nog over een regisseur, een soort François Truffaut (Justin Theroux), vanuit de ene hoek een veelbelovende debutant, vanuit de andere een door en door gecorrumpeerde arrivé. Deze driehoek houdt de snookerballen, waar Lynch mee jongleert, op hun plaats. Hij kreeg er vorig jaar in Cannes de regieprijs voor en is nu - voor de derde keer - genomineerd voor een Oscar in dezelfde categorie.

Mulholland Drive. Regie: David Lynch. Met: Justin Theroux, Naomi Watts, Laura Elena Harring, Ann Miller, Robert Forster, Dan Hedaya. In: 13 bioscopen.

No Man's Land

Danis Tanovic (1969) maakte zijn speelfilmdebuut over de oorlog in Bosnië, waar hij als cameraman werkte. In No Man's Land, de aanduiding van de lege stellingen in een gebied in voormalig Joegoslavië, zijn drie soldaten in een patstelling geraakt in een loopgraaf. De tragikomedie won vele prijzen .

No Man's Land. Regie: Danis Tanovic. Met: Branco Duric, Rene Bitorajac, Katrin Cartlidge, Serge-Henri Valcke. Amsterdam: Cinecenter, Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Ghost World

Ghost World is een film van Terry Zwigoff en gebaseerd op een strip van Daniel Clowes. Clowes wijst de massacultuur af, heeft oog voor bizarre details en oor voor merkwaardige zinnen. Zwigoff verfilmde het zonder al te veel poespas in lange, statische shots, die in de verte vaak nog evenveel te bieden hebben als dichtbij.

Ghost World. Regie: Terry Zwigoff. Met: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Illeana Douglas. Amsterdam: Kriterion, Pathé de Munt. Den Haag: Pathé Buitenhof. Groningen: Images. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies.

En verder

Moulin Rouge in meer dan 9 theaters; De Verlossing Amsterdam: Het Ketelhuis; Discovery Of Heaven in meer dan 22 theaters; Familie Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk, Het Ketelhuis. Breda: Chassé. Den Helder: Cinema Zevenskoop. Gouda: Filmhuis Gouda. Groningen: Images. Haarlem: Filmschuur. Utrecht: Springhaver; Minoes in meer dan 103 theaters; Nynke in meer dan 9 theaters; Tussenland Amsterdam: The Movies. Den Haag: Haags Filmhuis. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Rotterdam: Lantaren/Venster.