Voorkeur Beeldende kunst

De jonge Rembrandt

Op deze expositie, een samenwerkingsproject tussen het Rembrandthuis, het Rembrandt Research Project en de Staatliche Museen in Kassel, worden de jonge jaren van Rembrandt onder de loep genomen. Wie waren zijn leermeesters, van wie keek hij de kunst af en wat probeerde hij allemaal uit? De kleine rondgang langs werken van Rembrandt en zijn tijdgenoten brengt veel interessants aan het licht: de invloed van historieschilder Pieter Lastman bijvoorbeeld, wiens opstellingen van groepen Rembrandt eerst handig nabootste, maar al gauw overtrof en zijn nauwe samenwerking met leeftijdgenoot Jan Lievens, met wie hij enige tijd een atelier en zelfs modellen deelde. Meer dan een `wonderkind', zoals Lievens dat was, komt Rembrandt naar voren als een leergierige, noeste werker, die almaar doorvocht om zich weer een nieuwe techniek eigen te maken of een nieuw probleem op te lossen. Dat ging allemaal niet vanzelf: zijn eerste etsen bijvoorbeeld, die hier voor het eerst bij elkaar hangen, zijn uitgesproken klungelig. Behalve een kijk- is dit een denk-tentoonstelling, die niet alleen gaat over wat er is opgehangen, maar vooral over wat daaraan voorafging. Dat kun je in een paar vertrekken niet kwijt. In de dikke, in het Duits en Engels, uitgebrachte catalogus staat het onderzoek dat aan de basis van de tentoonstelling ligt, integraal afgedrukt. Rembrandt-experts als Ernst van de Wetering en de Duitse Dagmar Hirschfelder gaan in essays uitvoerig in op de historische en artistieke achtergronden.

Het mysterie van de jonge Rembrandt t/m 26 mei in Museum het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, Amsterdam. Ma-za 10-17 u, zo 13-17u.

Trade

Trade is een grote internationale fototentoonstelling met circa 150 werken van 60 bekende fotografen en kunstenaars die zoveel mogelijk aspecten van de handel belichten. De expositie in het Nederlands Foto Instituut concentreert zich op de internationale materiële cultuur en het daarmee verbonden levensgevoel. De beursvloer, de reclamewereld, de productie en distributie van goederen, maar ook kinderarbeid en milieuvervuiling komen aan bod.

Trade. T/m 3 maart in het Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. Di-zo 11-17u.

Confrontatie

Toepasselijk heet de expositie in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen Confrontatie. Erik Vos, regisseur en oprichter van het toneelgezelschap De Appel, stelde op verzoek van het Museum een tentoonstelling samen van beelden uit de eigen collectie, aangevuld met figuren, maskers en voodoo-beeldjes uit het Afrikamuseum in Berg en Dal en de privécollectie van Ursula Heijs-Voorhuis.

Confrontatie. Samenstelling en presentatie: Erik Vos. T/m 10 maart in Museum Beelden aan Zee, Harteveltstraat 1, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Van Gogh & Gauguin

In 1888 werkten Paul Gauguin en Vincent van Gogh 9 weken samen in het Gele Huis in Arles. Maar of hun korte samenwerking ook een stempel heeft gedrukt op het oeuvre van beide kunstenaars was tot nu toe nauwelijks onderzocht. Op de expositie Van Gogh & Gauguin kun je aan de hand van ruim 100 schilderijen ontdekken wat voor invloed de samenwerking heeft gehad, want in Arles schilderden ze vaak dezelfde onderwerpen: landschappen, interieurs en portretten van dorpsbewoners.

Van Gogh & Gauguin t/m 2 juni in het Van Gogh Museum, P. Potterstraat, Amsterdam. Dag 9-21u, ma do 9-19u.

En verder

Kees Maks t/m 21 april en Irving Penn t/m 7 april in de Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341, Rotterdam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Dick Ket. De martelaar van het marterhaar t/m 15 april in het Museum voor Moderne Kunst, Utrechtseweg 87, Arnhem di-vr 10-17u, za-zo 11-17u; Ilja Repin (1844-1930): het geheim van Rusland t/m 7 april in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen di t/m zo 10-17u; Winters van Weleer. Sneeuw en ijs in het Mauritshuis t/m 3 maart in het Mauritshuis, Korte Vijverbeg 8, Den Haag di-za 10-17u, zo 13-17u.