VEB wil geen besluit over bod Rodamco

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat er voorlopig geen besluit wordt genomen over de verkoop van Rodamco North America. De VEB wil dat de aandeelhouders verboden wordt te stemmen over het bod.

De VEB wil namelijk dat er eerst een onderzoek komt naar de totstandkoming van het bod van het Australische Westfield en de Amerikaanse bedrijven Rouse en Simon Property. De zaak zal morgenmiddag voorkomen bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse Gerechtshof. De drie kopers bieden 55 euro bruto per aandeel Rodamco, een bod dat volgens de VEB te laag is. Volgens de vereniging zou 71 euro per aandeel de waarde van Rodamco beter weerspiegelen.

De VEB vindt verder dat er niet genoeg invloed op de besluitvorming is geweest omdat een bevriende stichting van Rodamco en Westfield de meerderheid van de aandelen bezit.

De stichting heeft inmiddels gezegd dat zij zich van stemming zal onthouden, maar de VEB vindt dit niet voldoende omdat Westfield, als grootaandeelhouder en koper, voor de overname zal stemmen.

Het is een nieuwe zet in de strijd om Rodamco, die eind augustus begon toen Westfield een belang van 24 procent kocht in het fonds. De Australiërs wilden dat Rodamco een nieuw strategisch plan zou implementeren, iets wat op fel verzet stuitte van het management van de belegger in Amerikaanse winkelcentra.

De bedrijven stonden regelmatig voor de Ondernemingskamer, onder meer over een aandelenuitgifte van Rodamco aan de bevriende stichting waardoor het belang van Westfield in het fonds verwaterde. De rechtbank beval een onderzoek naar de handelswijze van beide bedrijven. Eer het rapport echter klaar was bleek er overeenstemming over een overnamebod.

De VEB wil ook dat de Ondernemingskamer een uitspraak doet over het rapport waarin de drie onderzoekers twijfelen aan de juistheid van beleid bij het vastgoedfonds.

Daarnaast wil de vereniging dat de zeer hoge ontslagpremies voor de Rodamco managers niet worden uitgekeerd omdat zij werden opgehoogd nadat de overnameslag met Westfield was begonnen.