TPG onderuit na sobere prognose

Post- en koeriersbedrijf TPG was vanochtend de grootste daler van de bedrijven uit de AEX-index. Veel beleggers verkochten hun aandelen nadat het concern een forse afvlakking van de winstgroei in het vooruitzicht stelde. De hoger dan verwachte winstgroei met 21 procent in 2001 zal komend jaar niet herhaald worden. Voor 2002 rekent het concern op een toename van het resultaat met 5 tot 10 procent. Dat is onder de groei van 12 tot 18 procent die het concern zich op lange termijn ten doel stelde.

Het aandeel TPG noteerde rond het middaguur 4,1 procent lager op 22,92 euro. Voor het minst beweeglijke aandeel uit de AEX-index is dat in verhouding een zware koersdaling.

Grootste winnaar was Getronics. De automatiseerder veerde op na de koerssmak van gisteren. Toen kelderde het aandeel met 9 procent nadat de Britse automatiseerder Logica voor de tweede keer in twee maanden zijn winstprognose neerwaarts bijstelde. Getronics klom vanochtend met 8 procent naar 3,16 euro.

De meeste technologiebedrijven stonden vanochtend op winst na het verlies van gisteren. Het sentiment werd vooral bepaald door de winst van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Ook de banken en verzekeraars, goed voor circa 40 procent van de beursindex, hadden de stijgende lijn te pakken. ING was de grootste stijger onder de financiële waarden na bekendmaking van zijn schikking in de Verenigde Staten. De bank-verzekeraar betaalt 45 tot 55 miljoen dollar aan een groep Amerikaanse burgers die zich gedupeerd voelden doordat een dochter van ING in het verleden bij het berekenen van de levensverwachting onderscheid tussen rassen maakte.

De jaarcijfers van uitgever Reed Elsevier konden op instemming rekenen. Het concern bereikte een jaar eerder dan gepland winstgroei met dubbele cijfers. Ook dit jaar ligt dat in het verschiet, hoewel de eerste helft van 2002 met een winstdaling rekening wordt gehouden. Elsevier steeg met 2,2 procent naar 13,79 euro.

De AEX-index ging 6 punten vooruit op 486, een winst van 0,2 procent. Supermarktconcern Laurus profiteerde van de aankondiging dat het 178 arbeidsplaatsen schrapt. Het fonds uit de Midkap-index, met daarin de 25 grootste ondernemingen na de AEX, boekte een winst van 2,7 procent op 4,21 euro. De Midkap-index won 0,2 procent op 637 punten.