Torta di riso al cioccolato

Maak het deeg de dag tevoren. Klop suiker en ei goed door elkaar, roer de boter erdoor en zoveel bloem dat een soepel deeg wordt verkregen dat zich bijeen laat voegen en niet meer plakt. Wikkel het in plasticfolie en laat het rusten op een koele plaats.

Breng voor de vulling de melk samen met 1/2 dl water, suiker en zout aan de kook. Roer de puddingrijst erdoor en laat de korrels op laag vuur en onder zeer regelmatig roeren botergaar worden in 25-30 minuten; tegen die tijd worden de rijstkorrels aan de oppervlakte zichtbaar. Het is niet de bedoeling dat alle melk wordt geabsorbeerd. Neem de pan van het vuur en roer de vanillesuiker door de rijst. Snijd de sukade in smalle reepjes en vervolgens evenals de sinaasappelschillen in snipperfijne stukjes. (Koop geen kant-en-klare citrussnippers in plastic doosjes, want die hebben geen smaak.) Maal in een foodprocessor de amandelen middelfijn, voeg de pijnboompitten toe en maal ze heel kort mee. Roer dit samen met de citrussnippers en het ei door de rijst. Laat chocolade en boter samen in een pannetje au bain marie smelten. Roer het lauwe chocolademengsel door de rijst. Zorg dat het taartdeeg op kamertemperatuur is alvorens het op een met bloem bestoven werkvlak uit te rollen tot een zeer dunne lap. Vet een taartvorm van 22-23 cm doorsnede dun met boter in, stuif er een waasje bloem over en bekleed de vorm met het deeg. Giet de tamelijk vloeibare rijstvulling in de beklede vorm en bak de taart in een op 180° C voorverwarmde oven gedurende 40-45 minuten, of tot de vulling is gestold. Serveer de taart op kamertemperatuur. In Italië kreeg ik deze taart samen met crema di riso (recept 19 februari) geserveerd als nagerecht.

    • Florine Boucher