The World

De door gewone eersteklas cruises verveelde superrijken van deze wereld krijgen de beschikking over een schip waarop ze in riante, miljoenen dollars kostende woningen over de wereldzeeën kunnen zwerven. Van de honderd beschikbare appartementen op het cruiseschip `The World' zijn er inmiddels tachtig verkocht.

Het 43.000 ton zware schip is gisteren door de Fosen-scheepswerf in de Noorse stad Trondheim opgeleverd. The World heeft onder meer vier restaurants, een supermarkt, een driving range voor golf en twee zwembaden. `Bereis de wereld zonder je huis te verlaten' is de kreet waarmee het bedrijf ResidenSea adverteert voor het schip. Een appartement met één slaapkamer kost 2 miljoen dollar (2,3 miljoen euro), een appartement van driehonderd vierkante meter met drie slaapkamers en drie badkamers kost 6,8 miljoen dollar. Maar dan heeft de koper ook een toilet met uitzicht op zee en een terras met jacuzzi. Jaarlijks moet 5 procent van de aanschafprijs worden betaald als servicekosten, onder meer voor de salarissen van de 320-koppige bemanning van The World. Een drijvend hoofdverblijf kan een uitkomst zijn voor mensen met een afkeer van belastingen. De Noorse belastingdienst breekt zich het hoofd over de vraag waar de bewoners van The World belastingplichtig zijn. ,,Ik geloof dat het uitgangspunt van dit project is geweest om nergens belasting te hoeven betalen'', zei een door AFP geconsulteerde jurist bij de Noorse fiscus. Bij ResidenSea bestrijdt men dat. (foto's Reuters, AP)