PvdA wil Van Gijzel als wethouder

Het partijbestuur van de PvdA-afdeling Eindhoven wil oud-Tweede-Kamerlid Rob van Gijzel (47) als kandidaat-wethouder van deze stad. De afdeling zou daar vanmiddag mededelingen over doen. Dat heeft de PvdA-lijsttrekker, Martijn van Dam, vanmorgen bevestigd.

De Eindhovense afdeling heeft Van Gijzel voor deze functie gevraagd omdat zij onder de indruk was van de manier waarop hij in de Tweede Kamer zijn werk deed. ,,Van Gijzel stond als Kamerlid bekend om zijn betrokkenheid en zijn vasthoudendheid'', zegt Van Dam. Bovendien vindt de afdeling het van belang dat Van Gijzel all-rounder is. ,,Je kan hem op alle sectoren inzetten. Daarmee ben je met de coalitieonderhandelingen niet afhankelijk van een portefeuille'', zegt de lijsttrekker.

Van Gijzel vertrok in november uit de Tweede Kamer na onenigheid met fractievoorzitter Melkert over de afwikkeling van de bouwfraude.

,,Ik ben altijd Eindhovenaar gebleven'', zegt Van Gijzel. ,,Mijn vrouw en ik zouden er sowieso terugkeren en met dit wethouderschap is dat extra leuk.''

Vanaf 6 maart is het door een wetswijziging mogelijk wethouders aan te wijzen buiten de kandidatenlijst. Om open kaart te spelen met de Eindhovense kiezers wil de PvdA-afdeling vooraf duidelijkheid scheppen over wie er namens de PvdA de stad kan gaan besturen. Het wethouderschap van Van Gijzel staat hiermee nog niet vast. De verkiezingsuitslag en coalitieonderhandelingen zijn hiervoor bepalend.

De PvdA is nu met negen zetels de grootste fractie in de Eindhovense gemeenteraad. Het college bestaat uit CDA, VVD en PvdA.