Postbedrijf saneert bij bezorging

Het post- en expressbedrijf TPG schrapt de komende jaren een onbekend aantal banen bij de postbezorging in Nederland. Daarmee moeten de kosten uiteindelijk 320 miljoen euro per jaar lager uitkomen.

Dit heeft bestuursvoorzitter P. Bakker vanmorgen aangekondigd bij de presentatie van de jaarcijfers over 2001. ,,We zullen zoveel mogelijk proberen om gedwongen ontslagen te vermijden', zei Bakker. De TNT Post Group is nu in gesprek met de vakbonden over de reorganisatie en verwacht in juli van dit jaar overeenstemming te bereiken.

TPG snijdt in de kosten, omdat het volume van geadresseerde post steeds verder terugloopt. Vorig jaar werd er van dit soort post 0,8 procent minder bezorgd en voor dit jaar verwacht TPG een verdere volumedaling van een tot twee procent. ,,We beschouwen de volumedaling als een gegeven', zei Bakker. Om de winst op peil te houden wil TPG de kosten binnen zes jaar fors drukken. Bij een analistenbijeenkomst werd vorig jaar oktober nog indicatief gesproken over 600 miljoen gulden (270 miljoen euro), een bedrag dat nu met 50 miljoen is opgekrikt.

Dat betekent ook hardere gevolgen voor de ongeveer 23.000 postbodes. Bij de verdere automatisering van de bezorging, die TPG voor ogen staat, sorteert een machine voortaan de post en legt deze op volgorde. De postbodes, die nu nog drie tot vier uur kwijt zijn met sorteren, hoeven de post alleen nog maar te bezorgen. Toen de bij de analistenbijeenkomst gepresenterede bezuinigingen vorig jaar uitlekten, hield TPG het vooralsnog op een herschikking van de taken. Bakker sloot vanmorgen gedwongen ontslagen niet meer uit.

TPG verwacht voor het komend jaar een winststijging van 5 tot 10 procent, omdat de economie in een dip zit. Dat is veel slechter dan het jaar 2001, waarin TPG de winst met 21,2 procent opkrikte tot 555 miljoen euro. ,,Er is wat positief sentiment over de economie in de media, maar ik zie het nog niet terug in de omzet', zei Bakker. Beleggers schrokken van de winstvoorspelling, waardoor de koers van TPG vanmorgen met 4,1 procent daalde tot 22,92 euro.

Ondanks de volumedaling in Nederland, blijft Post de grote winstmaker met een omzetgroei van 5,1 procent en een toename van de operationele winst met 9,5 procent. Bij Express daalde de omzet met 0,1 procent door de economische dip en door problemen in Australië. Logistiek boekte dankzij overnames een forse omzetgroei, maar zag de autonome groei in het vierde kwartaal afvlakken.

achtergrondpagina 17

Gerectificeerd

TPG

De foto bij het bericht Postbedrijf saneert bij bezorging (in de krant van donderdag 21 februari, pagina 13) is niet genomen door Maurice Boyer, maar door Roger Cremers.