Ontluisterende afgang van een tobbende diva

Na een vierde plaats op de duizend meter eindigde Marianne Timmer gisteren op de olympische mijl op de 21ste positie. Daarmee was de ontluisterende afgang van een onttroonde schaatsdiva compleet. ,,Het werd een drama.''

,,Het was alles of niks en het is dus niks geworden.'' De gok van Marianne Timmer op de 1.500 meter pakte gisteren verkeerd uit. Zo superieur als ze vier jaar geleden in Nagano twee olympische titels veroverde, op de 1.000 en de 1.500 meter, zo hulpeloos fladderde ze gisteren naar de streep tijdens haar laatste optreden in Salt Lake City.

Al na 800 meter raakte ze in de problemen. Na een snelle start verloor ze al vroeg in de race veel snelheid, waardoor ze haar titel op ontluisterende wijze verspeelde. Voor de laatste ronde had ze 34,89 seconden nodig, langer dan wie van de 38 vrouwen ook die de finish haalden. Timmer eindigde als 21ste, vijfenhalve seconde langzamer dan winnares Anni Friesinger.

,,Ik ging er vol voor'', zei de Nederlandse, die na drie afstanden (500, 1.000 en 1.500 meter) met lege handen staat. ,,Ik probeerde het maximale eruit te halen, maar het werd een drama.'' Ze had onderweg ,,vette klappen'' gekregen, vooral in haar benen. ,,Ik kreeg een klap van de man met de hamer.'' Op de vaststelling dat ze zelden zo'n slechte race had gereden, zei Timmer: ,,Ik ben ook niet zo vaak zo snel van start gegaan. Ik kon het niet volhouden.'' De 27-jarige Timmer leek snel over haar teleurstelling heen te zijn. ,,Je kan niet alles hebben in het leven'', sprak ze op het moment dat Renate Groenewold onderuit ging.

De SpaarSelectploeg van haar echtgenoot Peter Mueller beleeft tot nu toe een rampzalig olympisch toernooi. Erben Wennemars viel op de 500 en de 1.000 meter buiten de prijzen, Timmer keert na drie afstanden zonder een medaille naar huis, evenals Annamarie Thomas. Op de 1.000 meter zat ze met een vierde plaats het dichtst bij een medaille, op de 500 meter eindigde ze vorige week als achtste. Mueller heeft nog twee ijzers in het vuur: olympisch debutante Marja Vis op de 5.000 meter (zaterdag) en Gianni Romme, die na weken van trainen als een gekooide tijger wacht op het moment dat hij morgen wordt losgelaten in de olympische arena.

Het was Timmer opgevallen dat veel mannelijke collega's een dag eerder bij de 1.500 meter na één of twee ronden ,,een klap kregen'' en dat bij sommigen die klap uitbleef. ,,Het kan je in de eerste of de tweede ronde overkomen, maar je kunt even goed een wereldrecord rijden.''

Timmer speculeerde dat ze misschien nog niet hersteld was van de 1.000 meter van afgelopen zondag. Twee nachten had ze slecht geslapen en last gehad van een piepende keel. Nog voor het ingaan van de laatste ronde gooide ze haar armen los. Alle kracht was uit haar lichaam gevloeid.

Haar afgang was het dieptepunt van een turbulent seizoen, ook al stelde ze vast dat ze het hele seizoen nog niet zo goed had gereden en in vorm was zoals nu in Salt Lake City. Met haar voormalige coach Wopke de Vegt is ze verwikkeld in een rechtszaak. De trainer heeft de schaatsster financieel aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het feit dat Timmer haar plannen voor een eigen ploeg niet doorzette. Na voorbereidingen om op eigen benen te staan en het uitblijven van een sponsor voor haar ploeg besloot ze vorige zomer te tekenen bij het door Mueller geleide team van SpaarSelect. Die rechtszaak hangt al maanden als een inktzwarte schaduw over Timmer heen. Met haar vader heeft ze geen contact meer sinds ze haar ouders liet weten dat ze (in augustus) met Mueller was getrouwd.

,,Ik hoop dat ik volgend jaar weer lekker met schaatsen bezig kan zijn en alles weer op de rit heb. Ik wil weer plezier hebben'', zei de schaatsster die nog twee jaar is verbonden aan SpaarSelect. ,,Dit is een extreem seizoen, met te weinig dingetjes die me plezier geven. Ik wil weer kunnen lachen. Daar was dit seizoen weinig reden toe.''

Ook Renate Groenewold nam op letterlijk pijnlijke wijze afscheid van het olympische toernooi. De schaatsster uit de ploeg van coach Gerard Kemkers die een zilveren medaile won op de 3.000 meter, ging na ongeveer 300 meter op een knullige manier onderuit. Dat ze aan de vooravond van de race met 39 graden koorts in bed was gekropen en had moeten overgeven wilde ze niet als excuus aanvoeren. Bij haar val raakte de rechterschouder even uit de kom, maar met een paar armbewegingen kwam die weer op z'n plaats. Hoewel Groenewold een van de beste Nederlandse schaatssters is op de 5.000 meter, verschijnt ze zaterdag op die afstand niet aan de start. Door rugproblemen slaagde ze er in december niet in zich te plaatsen voor de slotafstand van het olympische schaatstoernooi.

Tonny de Jong was met een zevende plaats de beste Nederlandse. De Jong haalde 1,6 seconde af van haar persoonlijk record (1.56,02) en beschouwde de schaatsmijl als een ,,lekkere opsteker'' voor de 5.000 meter. ,,Ik ben in de vorm van mijn leven.'' Thomas werd elfde in 1.56,45.

De Jong was ook enthousiast over de naaktreportage die vorige week in Playboy verscheen. ,,Ik krijg alleen maar positieve reacties. Ik vond het leuk en m'n familie en m'n vrienden staan er ook achter. De rest interesseert me niet zo.''

Financiële motieven lagen niet ten grondslag aan de gedurfde fotoserie, onderstreepte De Jong. ,,Ik vond het een hele eer. Er staan alleen maar mooie vrouwen in. Dan is het toch alleen maar mooi dat ik daar tussen mag staan?''

    • Ward op den Brouw