OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

G.W. Dijsselhof

Gerrit Willem Dijsselhof (1866-1951) geldt als een belangrijke pionier van de moderne kunstnijverheid. Met zijn boekversieringen, batiks en meubelontwerpen legde hij mede de basis voor de Nieuwe Kunst. In het Haags Gemeentemuseum is vanaf 23 februari een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien: Dwalen door het paradijs. Als decoratiemotieven koos hij vissen, klauwvarens, pauwen, en vogels. Hij ontwierp meubels samen met C.A. Lion Cachet en Th. Nieuwenhuis. Het Gemeentemuseum beschikt sinds 1931 over een compleet ingerichte kamer naar zijn ontwerp.

Gerrit Willem Dijsselhof - Dwalen door het paradijs. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Van 23 febr t/m 12 mei 2002. Inl 070-3381111.

FILM

The man who wasn't there

`Film noir' en `herenkapsalon' zijn de belangrijkste ingrediënten van The Man Who Wasn't There, de nieuwe film van de gebroeders Joel en Ethan Coen. The Barber Movie, zoals de film aanvankelijk heette, gaat over een kapper (Billy Bob Thornton) in het diepe zuiden, met een geheim. Omdat de film zich afspeelt in een tijd die we ons als zwart-wit herinneren, konden de Coens het gemakkelijk zonder kleur stellen. The Man Who Wasn't There won vorig jaar in Cannes de regieprijs, ex aequo met David Lynch' Mulholland Drive.

LITERATUUR

Nieuwe romans

Twee langverwachte romans liggen vanaf morgen in de winkel. De Marokkaans-Nederlandse Abdelkader Benali, die in 1996 succesrijk debuteerde met Bruiloft aan zee, publiceert zijn tweede roman, toepasselijk De langverwachte getiteld. Arthur Japin, die meer dan 100.000 exemplaren verkocht van zijn historische romandebuut De zwarte met het witte hart (1997), komt met een roman over de liefde; naar het schijnt is De droom van de leeuw een sleutelroman over de filmregisseur Fellini (`Snaporaz') en zijn verhouding met de Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek (`Gala Vandemberg').

Abdelkader Benali: De langverwachte. Uitg Vassallucci. Arthur Japin: De droom van de leeuw. De Arbeiderspers.

MUZIEK

Golgotha

Het bijzonderste muziekrepertoire in de lijdenstijd is het passie-oratorium Golgotha, een werk uit 1945-1948 van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin (1890-1974). Het werk wordt uitgevoerd door vijf solisten, het Toonkunstkoor Amsterdam en het Nederlands Balletorkest o.l.v. Winfried Maczewski, de vaste dirigent van het Toonkunstkoor en van het koor van de Nederlandse Opera.

Golgotha mmv Werner van Mechelen (Jezus), Machteld Baumans (sopraan), Helena Rasker (alt), Ludwig van Gijsegem (tenor) en Frans Fiselier (bas). 26 febr. 20.15 uur Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

THEATER

Yasmina Reza

De nieuwe komedie van Yasmina Reza, Driemaal Leven, beleeft zaterdag zijn Nederlandse première in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Reza had wereldwijd succes met haar komedie Art. Gijs de Lange regisseert nu bij het Nationale Toneel haar derde conversatiestuk. Driemaal leven wordt bevolkt door elegant formulerende intellectuelen. Een echtpaar heeft een etentje bij een collega; er kan een promotie van afhangen. Door een misverstand komen de gasten echter een dag te vroeg. De gastheer en -vrouw hebben alleen droge crackers in huis, en een kind dat niet wil slapen. Reza verbeeldt deze pijnlijke situatie in drie versies. Met Catherine ten Bruggencate, Antoinette Jelgersma, Rik van Uffelen en Wim van der Grijn.

Driemaal leven. Tournee t/m 11 april. Inl www.nationaletoneel.nl