Nederlanders redden punt voor hun club

FC Barcelona en Manchester United dankten gisteravond een gelijkspel in de tweede ronde van de Champions League aan twee late doelpunten van de Nederlanders Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooy.

In groep B was Barcelona in de thuiswedstrijd tegen AS Roma dank verschuldigd aan de trefzekerheid van Kluivert. Hij scoorde acht minuten voor tijd met veel balgevoel, nadat Puyol een Italiaanse verdedigingsfout van Candela had afgestraft. Even daarvoor claimde de Braziliaan Rivaldo een strafschop, toen hij in kansrijke positie bij het vijandelijke doel op zijn hielen werd getrapt.

Barcelona was voor eigen publiek tegen AS Roma aan de verliezende hand. De thuisploeg kreeg nauwelijks kansen tegen de solide verdediging van de Italiaanse kampioen. De counters van Roma, met de Argentijn Batistuta in een anomieme rol, waren gevaarlijker. Zijn ploeggenoot Panucci, eerder actief voor AC Milan, scoorde halverwege de tweede helft uit een voorzet van Candela.

Vlak daarvoor was de Nederlandse invaller Overmars in het veld gekomen bij Barcelona. Zijn landgenoten Kluivert, Cocu en Frank de Boer speelden de hele wedstrijd voor de Catalaanse ploeg, die net als in de nationale competitie weer een wisselvallige indruk maakte. In de Spaanse competitie heeft Barcelona ondanks een serie nederlagen nog altijd uitzicht op het kampioenschap.

Onder leiding van de Nederlanders begon Barcelona tegen Roma aan een wanhopig slotoffensief. Schoten uit de tweede lijn leverden geen gevaar op. Rivaldo stuitte in de 70ste minuut op Antonioli. Acht minuten voor tijd viel de verdiende gelijkmaker alsnog. Candela verspeelde de bal aan Puyol die met een voorzet Kluivert bereikte. De afwerking een schot hoog in het doel was perfect. Het was zijn zesde goal in acht duels in de Champions League.

In het andere duel in groep B bleven Liverpool en Galatasaray op Anfield steken op 0-0. Liverpool miste de geblesseerde Dudek in het doel, maar vierde de terugkeer van topschutter Owen. Door de gelijke spelen veranderde er niets in de stand. Barcelona leidt met vijf punten uit drie duels, Galatasaray en AS Roma hebben drie punten, Liverpool staat laatste met twee punten.

In groep A van de Champions League voorkwam Van Nistelrooy een nederlaag van Manchester United tegen Nantes, dat een snelle voorsprong had genomeen door een treffer van Moldovan. Van Nistelrooy schoot eerst tegen de paal en benutte in blessuretijd een penalty, nadat de Fransman Yepes hands had gemaakt in het strafschopgebied. Van Nistelrooy zorgde voor de 1-1 eindstand, waardoor de Engelse kampioen met Bayern München aan de leiding bleef in de poule. Beide clubs hebben vijf punten. De Duitse kampioen speelde met 0-0 gelijk bij Boavista. De Portugese ploeg heeft vier punten. Nantes heeft één punt.