Mogelijke daders moord Ze'evi opgepakt

De Palestijnse politie heeft vanmorgen in Nablus drie mogelijke daders opgepakt van de moord op Israëls minister van Toerisme Rehavam Ze'evi.

De moord op Ze'evi, op 17 oktober vorig jaar, was voor de Israëlische regering aanleiding tot het opvoeren van militaire acties tegen de Palestijnen en het buitenspel zetten, afgelopen december, van de Palestijnse leider Yasser Arafat totdat de daders zouden zijn berecht. Volgens het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst kwam het bevel tot arrestatie rechtstreeks van Arafat.

Het Israëlische leger is vannacht en vanmorgen doorgegaan met beschietingen van Palestijnse doelen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Voor het eerst sinds het begin, anderhalf jaar geleden, van de tweede Palestijnse intifada zijn Israëlische tanks gisteren Gaza-stad binnengegaan. Daar werd een zendstation van een lokale Palestijnse tv-zender opgeblazen.

In het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, hebben tanks en bulldozers het huis vernield van een man die gisteren werd gedood in een vuurgevecht met Israëlische militairen. Bij beschietingen tussen Palestijnen en het Israëlische leger zijn zeker vier Palestijnen gedood en raakten er ten minste 35 gewond.

Net als een dag eerder werden vannacht opnieuw kantoren van Arafat met raketten bestookt, zowel in Gaza-stad als het hoofdkwartier in Ramallah. Bij een vuurgevecht in de buurt van een Israëlische militaire controlepost op de Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen omgekomen.

Arafat omschreef de aanval gisteren als ,,Israëlische grofheid''. Volgens Arafat is het een poging ,,het Palestijnse volk en de Palestijnse leider op de knieën te krijgen'', maar daarin zal Israël niet slagen, zei hij. ,,We zijn niet bang voor vliegtuigen en tanks, ze zullen ons er niet van weerhouden onze doelen te bereiken.''

De Palestijnen richten hun acties sinds enkele dagen vrijwel uitsluitend op militaire doelen en op joodse nederzettingen in de autonome Palestijnse gebieden. De regering van premier Ariel Sharon reageert op die nieuwe tactiek door de strijd volgens een woordvoerder te beschouwen als ,,een situatie van terrorisme en guerrilla''. Dat betekent dat Israël op aanvallen zal reageren met meer kleine, commando-achtige acties en meer gerichte aanslagen op militante Palestijnen die worden verdacht van terrorisme.