Marokkanen hebben andere problemen

,,Wéét u wat hier onder de Marokkaanse gemeenschap leeft?'' is de eerste vraag die gespreksleider Hans Uilerman, directeur van het Goudse Wijkteam Oost, voorlegt aan de kandidaat-raadsleden van de zeven partijen die vanavond in de `achterbuurt' Oosterwei te gast zijn. ,,Nee,'' bekent SP-lijsttrekker Willem Westendorp, ,,Laat ik eerlijk zijn.''

De andere zes politici geven hetzelfde antwoord, in lichte variaties: ,,Wel iets, maar niet alles,'' zegt kandidate Anita Engbers (PvdA). ,,We komen hier te weinig'', zegt lijsttrekker Gerard Schotanus van de ChristenUnie.

In de zaal zitten zo'n vijftig Marokkaanse mannen van alle leeftijden. Rachid Tighadouini (34), cultureel vrijwilliger, heeft ze persoonlijk uit de cafés gehaald. Het laatste debat hier was vier jaar terug, ook voor de verkiezingen.

Telkens als de politici hun goede bedoelingen met de wijk in enkele minuten hebben behandeld, gaat de vertaler aan de slag. De kandidaat-raadsleden horen dan: ,,Abracadabra abracadabra buurtvader, abracadabra abracadabra veiligheid, abracadabra speelplaats.'' Hun gezichten staan blanco, terwijl de zaal de vertaler interrumpeert, lacht en zichzelf tot stilte maant.

Dan neemt een bejaarde, autochtone `flatconcierge' het woord. ,,Een advies voor de mensen achter de tafel'', roept hij ,,Als u wilt dat uw boodschap overkomt, spreek dan een beetje overdreven en goed gearticuleerd Nederlands. Dat doe ik ook. Dan verstaan ze het wel!'' Tot de zaal: ,,Toch, mensen?'' Er volgt applaus. Een jongen roept: ,,De vertaler moet zijn mond houden. Hij praat een moeilijk dialect Arabisch, er zijn hier veel Berbers!''

Veiligheid en bestrijding van criminaliteit is hét onderwerp dat Gouwenaren als gemeentelijke prioriteit zien, blijkt uit plaatselijke enquêtes. De lokale partijen richten er hun campagnes op.

De wijk Oosterwei is met het nabijgelegen Korte Akkeren door bewoners aangewezen als het meest onveilig. Daar wonen de Marokkanen - een op de tien Gouwenaren. De Marokkaanse Gouwenaren hebben andere problemen, blijkt in de pauze en in het tweede deel van de avond. Waar zij wonen zijn geen tandartsen meer, de doktoren vertrekken, de bibliotheek is weg. ,,Wij wonen hier vier hoog zonder flat. De Hollanders wonen verderop in mooie flats met lift'', zegt Walid Kalai (36) die zelf inmiddels ,,tussen de Hollanders'' woont. Een vader klaagt dat zijn zoon geen stage kan vinden. De raadsleden zoeken naar een oplossing: eerst de school, dan de gemeente, dan de school én de gemeente moeten daar iets aan doen, vinden zij.

,,Dat zegt u nu wel, maar gebeurt het ook?'' roept Abdelkhalek Boulabkoul (18), die uit ervaring beter weet. ,,Politici zijn als handelaren die een oude fiets verkopen'', meent een man. ,,Ze zeggen natuurlijk er niet bij dat-ie stuk is.''

    • René Moerland