Markt goed voor 136 banen

Van de 18.414 cliënten van de Amsterdamse gemeentelijke sociale dienst (GSD) die van november 2001 tot medio februari dit jaar zijn opgeroepen voor de MegaBanenMarkt, hebben 136 een baan gekregen.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van de sociale dienst. De MegaBanenMarkt onderzoekt ruim 40.000 bijstandsgerechtigen in Amsterdam op geschiktheid voor werk. Een kwart van het totale cliëntenbestand is inmiddels opgekomen.

Een indirect effect van de MegaBanenMarkt is de stijging van het aantal uitkeringstrekkers dat zich bij werkgevers meldt. Zo is het aantal `zelfmelders' bij Maatwerk 250 meer dan normaal per maand en ook NV Werk meldt ruim duizend nieuwe klanten. Ook andere werkgevers, zoals Stadstoezicht, zien een toename van `spontane' sollicitanten. Opvallend noemt de sociale dienst het aantal medische keuringen dat op de banenmarkt wordt aangevraagd. Uit de eerste 1.300 keuringen blijkt dat 54 procent volledig arbeidsgehandicapt is.