Lokale politiek als kunst

De Nijmeegse vormgever Jac. Splinter wil met de Enige Echte Splinter Partij, E2spP, de ultieme politieke ondernemer neerzetten. Een politicus die gaat voor het pluche en het geld, verder niets. Zijn verkiezingsslogan luidt dan ook: ,,Help Jac. Splinter in het pluche. Ik beloof u dat ik niks zal doen.'' De vormgever bedacht de partij omdat hij zich kwaad maakte over het gemak waarmee politici gemeenschapsgeld uitgeven zonder er echt goed over na te denken. ,,Als ik me kwaad maak, probeer ik dat altijd om te zetten in iets leuks'', zegt hij. Het doel van Splinter is de kiezers te laten nadenken over de partij waarop zij stemmen. ,,Mensen die de doelstellingen van E2spP lezen, vragen ze zich vaak af: `Moet ik dit serieus nemen?' Dat zouden ze zich bij elke partij moeten afvragen'', meent Splinter.

Een zetel bemachtigen is voor hem niet het belangrijkst. ,,Mijn doel is: de kiezer bewustmaken. Mocht ik toch een zetel krijgen, dan heb ik vier jaar lang een basisinkomen. Dat ik dan nuttig kan gebruiken voor de gemeenschap.'' Geruchten dat de partij in de peilingen op drie zetels staat, heeft Splinter zelf in omloop gebracht. ,,Dat zijn precies genoeg zetels om lekker te kunnen liggen.''